Руски вестник: В България водят привържениците на ЕС

Руски медии отразяват и коментират парламентарните избори в България. За „победа на опозицията“ пише в. „Независимая газета“. В междинните резултати „водят привържениците на ЕС“, акцентира „Московский комсомолец“.

Осем партии влязоха в новия парламент на България, заявява „Росийская газета“, но добавя, че окончателният резултат ще бъде обявен на 8 октомври. В новото Народно събрание ще заседават 7 или 8 политически сили; нито една обаче няма да има абсолютно мнозинство, отбелязва на сайта си радио Бе Еф Ем.

„Лента“ цитира прогнози, според които „консерваторите може би ще заемат 88-89 кресла в българския 240-местен парламент“. Това са експертни предвиждания въз основа на данни от екзитполове, уточнява „Курс“.

По предварителни данни печелят десноцентристите от ГЕРБ, отбелязва „Московский комсомолец“. Партията „Граждани за европейско развитие на България“ начело с бившия премиер Бойко Борисов получава 33 на сто от гласовете и е далеч преди основния си конкурент БСП с 15 процента и ДПС с 14 на сто. Това означава, че за създаване на правителство ще трябва да бъде създадена коалиция. И много неща ще зависят от позицията на други четири партии, преодолели бариерата. Сред тях са партията на турското малцинство и националистическата „Атака“, която настоява за излизане на България от ЕС и тесен съюз с Русия. Съюзник на ГЕРБ може да стане и националистическият „Патриотичен фронт“, който иска забрана на етническите партии и ограничения за циганите, живеещи в България, се казва в материала.

Според наблюдатели гражданите, само преди две години излизали на улицата с искания за оставка на кабинета Борисов, показват сега, че са разочаровани от дейността на социалистическото правителство, неуспяло да реши многобройните социални и икономически проблеми на страната, посочва вестникът.

„Важен въпрос останаха по време на изборите отношенията с Русия“, изтъква той и дава пример: „На срещи с избиратели Бойко Борисов заявяваше, че смята ситуацията около Украйна за извънредно сложна, но подчертаваше, че санкциите срещу Русия са прекомерно сурови“. Борисов неведнъж заяви в интервюта, че има добър контакт с канцлерката на Германия Ангела Меркел. При все това на среща с избиратели в Стара Загора на 24 септември той обеща, че ако бъде назначен за премиер, ще избере за първото си посещение Русия. Целта му ще е да преговаря с Владимир Путин за по-нататъшното строителство на „Южен поток“. ГЕРБ заявяваше по-рано, че е съгласна договорът да бъде продължен, само ако бъде одобрен от ЕС, но Борисов твърдеше, че знае как да уреди появилите се проблеми, напомня „Московский комсомолец“.

През август България замрази строежа на газопровода, тъй като проектът не отговаря на изискванията на Европейската комисия, посочва „Взгляд“. Газпром заяви, че след изборите и формирането на ново правителство очаква България да склони работите да бъдат подновени. Борисов вече каза, че ако спечели изборите, ще даде съгласие за подновяване на работите, само ако те отговарят на изискванията на ЕС, добавя електронният вестник.

 

www.novini.bg