Руски боен кораб зае позиция на 20 мили от Флорида

Съгласно информация, предоставена от министерството на отбраната на САЩ, на американското крайбрежие действа руският разузнавателен кораб „Виктор Леонов“. Според американците, пише интернет-изданието „Pravda.ru“,  руският кораб е зает със събирането на разузнавателна информация и контролира изстрелването на балистичните ракети и активността на подводния флот на Съединените Щати.

Според получените данни, руският кораб е започнал разузнавателната си мисия, след напускането на кубинското пристанище на 22 януари.

Корабът на ВМФ на Русия „Виктор Леонов“ е бил забелязан нееднократно от американските ВВС в района на пристанището Джексънвил, щата Флорида, както и в близост до базата на американските подводници в Кингс Бей, щата Джорджия.

На базата в Кингс Бей е разположена десетата флотилия от поводници на САЩ. Тя се състои от шест ракетни подводници с балистични ядрени ракети и две дизелови подводници.

Източникът от американското министерство на отбраната заяви, че от гледна точка на международните закони, претенции по отношение на Русия не може да има, тъй като „Виктор Леонов“ не напуска пределите на международните води и не нарушава границите на САЩ. Въпреки това, американците са подразнени от факта, че плавателният съд демонстративно събира разузнавателна информация.

Руският разузнавателен кораб „Виктор Леонов“ е класифициран като AGI във военната терминология. Корабът е оборудван с високотехнологична апаратура за следене и заглушаване на електронни средства за връзка, в това число и подводни. Той е въоръжен с 30-мм оръдие, както и зенитни оръдия.

Американските източници твърдят, че „Виктор Леонов“ се е появил в Куба, веднага след като Барак Обама е обявил смекчаването на режима на санкциите срещу „острова на свободата“.