Легендарният руски балет „Берьозка” идва в България

Близо половин век след последния им концерт у нас световно известният национален руски ансамбъл “Берьозка” ще изнесе незабравимо турне в България!

Колективът с богата, почти 70-годишна история ще представи двучасови спектакли, които ще пренесат зрителите в измерение на руската народна приказка. Невероятните хора, женските “плаващи” партии, мъжките акробатични трикове под звуците на звънкия акордеон са само част от фолклорния празник наречен “Берьозка”.

Стотици костюми с национални мотиви, осипани със скъпоценни камъни и етнически орнаменти, демонстриращи традиции от руските народни занаяти, ще оставят трайна следа в съзнанието на очевидците. Националният ансамбъл “Берьозка” бе създаден през далечната 1948 г. от отличителната хореографка на ХХ век – Надежда Надеждина.

Притежавайки дълбоки познания за богатствата на руското народно творчество, тя запазва националното наследство, сътворявайки вълшебна симбиоза от фолколрна музика, хореография и костюми. Надежда Надеждина бе първа, която успя успешно да комбинира класическия танц и поезията на старинното руско хоро – така тя съедини минало с настояще. Измисленото от нея женско хоро по мотиви на руската народна песен “Брезичката стоя в полето” («Во поле березонька стояла») приковава зрителското внимание вече 67 години, благодарение на уникалната «плаваща» стъпка.

Този хореографски похват създава впечатлението, че жените стоят на едно място, а сцената под краката им се върти. След успеха на зрелищния танц, ансамбъла е кръстен на главната му героиня и символа на Русия – «Берьозка». След години необичайната «плаваща» стъпка се използва в различни хора на ансамбъла и се превръща в тяхната запазена марка.

За всичките години на концертна дейност на колектива, членовете на «Берьозка» са извървяли с «плаваща» стъпка растояние по-голямо от това на екватора! Народният ансамбъл мигновено придоби световно признание. Концертите, провеждани на всеки един континент, са били съпроводени от триумфален успех. Още по време на студената война чуждестранната преса е характеризирала спектаклите на «Берьозка» като «огнена сензация» и е отбелязвала, че «искуството на ансамбъла пробужда доброта, човечност и вяра в братството между хората». Всемирният Съвет на Мира присъжда златен медал на «Берьозка» за принос в укрепването на приятелството между народите.

Националният руски балет „Берьозка” гостува в България на 07.12.2016г. в ДСК Варна, 08.12.2016г. в Опера, Бургас и на 09.12.2016г. София, НДК, Зала 1.И трите изяви ще стартират с начален час 20:00ч.

Билети в мрежата на eventim.bg