Руски астронавти поставиха рекорд за най-дълго пребиваване в открития космос

Инженерите Фьодор Юрчихин и Александър Мисуркин успешно приключиха най-дългия престой на астронавти в открития Космос. В продължение на 7 часа и 29 минути те работиха около Международната космическа станция за подготвянето й за пристигането на руска лаборатория през декември. Това бе третото от шестте излизания на руснаци, планирани за тази година.

Предишният рекорд за руски тандем астронавти бе от юли 2000 г. извън орбиталната станция „Мир“, която вече не съществува. Най-продължителната разходка в Космоса е на двама американски астронавти – през 2001 г. те прекараха 8 часа и 56 минути около Международната космическа станция. За Юрчихин това е седмото излизане в космоса, а за Мисуркин – второто.

Повечето от времето те работиха по подготвянето на кабели за захранване и свързване с информационната мрежа на модула „Наука“. Американската аерокосмическа агенция НАСА продължава разследването на причините за изпълването с течност на шлемовете на скафандрите й. Заради проблема на 16 юли се наложи прекратяване на мисия в открития космос.

Руснаците използват скафандри „Орлан“, руска конструкция, и следващото им излизане е планирано за 22 август.

 .