Руски академици обявиха хомеопатията за псевдонаука, опасна за здравето

„Основаваме се на това, че в рамките на лечебния процес и държавните покупки трябва да се използват препарати единствено с доказана клинична ефективност“, заяви говорителят на министерството Олег Салагай, цитиран ТАСС. „Основна задача на групата ще бъде изработването на предложения за регулиране на тази област, съобразени със съвременните международни изисквания за доказана ефективност.“

По думите му в групата ще участват представители на РАН, на водещи медицински заведения и специалисти по хомеопатия.

Няколко часа по-рано Комисията на РАН за борба с лъженауката и фалшифицирането на научни изследвания препоръча на министерството и на Федералната антимонополна служба (ФАС) да спрат допускането на хомеопатични средства в болниците и да наложат върху опаковките на тези продукти изрично да е изписано, че те са с недоказана ефективност. Във ФАС заявиха, че напълно подкрепят предложенията и го смятат за правилно, проверено и отдавна очаквано.

Меморандумът на РАН е основан на експертните заключения на 32-ма специалисти в областта на клиничната медицина, физиката, химията, биологията, имунологията, молекулярната биология и фармакологията. В текста те заявяват, че т.нар. лечение с хомеопатични средства е опасно за здравето.

„Принципите на хомеопатията и теоретичните обяснения за механизмите на предполагаемото им въздействие противоречат на известните химически, физически и биологични закони, а убедителни експериментални потвърждение за нейната ефективност отсъстват. Хомеопатичните методи за диагностика и лечение трябва да се квалифицират като лъженаучни“, се казва в заключението.

Авторите на документа допълват, че клиничните изпитания, проведени в различни държави и по различно време, не са успели експериментално да демонстрират ефективността на хомеопатичните средства и методи на лечение.

„Хомеопатията не е безвредна – болните пренебрегват средства за лечение с доказана ефективност и харчат значителни средства за препарати, които не действат“, пише още в текста. Освен това на пазара непрекъснато се появяват хомеопатични средства, които „предизвикват токсични ефекти“, допълва Василий Власов, член на комисията и професор в катедрата за управление на икономиката на здравеопазването съм Висшата школа за икономика.

Съветите им включват още:

– изваждане на хомеопатичните продукти от държавните здравни заведения
– изключване на хомеопатията от новите стандарти за медицинска помощ
– задължително поставяне на етикети за фактическия състав на продукта
– изрично уведомяване на купувача с надпис, че той няма клинично доказана ефективност
– да се спре рекламата на хомеопатични средства, в която се твърди, че те имат лечебни свойства
– аптеките да не продават на едно място лекарства и хомеопатични продукти
– лекарите да информират пациентите за неефективността на хомеопатичните средства
– застрахователните компании да спрат да покриват услуги на хомеопати.

Авторите посочват, че заключенията им се основават на отчети на руски и съветски клинични изследвания, на данни от чуждестранни организации като австралийския Съвет за медицински изследвания, Комисията за наука и технологии към британски парламент, Агенцията за санитарен надзор и качество на храните и лекарствата на САЩ и Федералната търговска комисия на САЩ.

От ноември 2016 г. в Русия всички производители на хомеопатични продукти са длъжни да доказват ефективността им. Миналия месец възпитаници на Първия московски държавен медицински университет изпратиха петиция до здравния министър Вероника Скворзова с искане да се забрани преподаването на хомеопатия в медицинските висши училища.

Продуктът „Осцилококцинум“ на френската компания „Боарон“ е заемал през 2009 г. почти 28% от световния пазар на хомеопатични средства, твърди анализаторската компания IMS Health. Според Ирина Никулна, генерален директор на руското поделение на „Боарон“, „при респираторни заболявания, мускулни болки и нервни разстройства хомеопатичните препарати се прилагат ефективно и съвременната медицина достатъчно добре е изучила метода“.

„Съвременният подход към хомеопатията не забранява съчетаването на различни терапевтични подходи и лекарства, ако те са нужни. Фанатизмът в медицината е неуместен – хомеопатичните лекарства са едни от многото съществуващи, имат своята ниша и предел на своите възможности“, допълва тя пред РБК.

Авторите на доклада на РАН твърдят, че държавните регулатори в Русия са спрели съпротивата си срещу хомеопатията, а нейни привърженици са влезли в управлението на здравеопазването.