Руският президент Владимир Путин провежда голяма обиколка по страните от Латинска Америка

Руският президент Владимир Путин провежда голяма обиколка по страните от Латинска Америка. След като прекара два дни в Куба,Никарагуа и Аржентина, вчера той пристигна в Бразилия за да участва в две мероприятия – първо, за да приеме щафетата в световното първенство по футбол, домакин на което Русия ще стане през 2018 година, и второ, за да вземе участие в срещата на върха на БРИКС, която се открива на 15 юли във Форталезе, пише „Независимая газета”. 
Маршрутът на Путин в Латинска Америка преминава през страните, които се нуждаят от съдействието на Русия. Така, в Куба, с която започна обиколката на президента, бе отписан дълг, датиращ още от времената на Съветския съюз. Преди да отлети за Хавана, Путин подписа закон за отписването на 90% от дълга, а останалите 10% ще се погасяват в течение на 10 години на равни вноски през шест месеца и ще бъдат реинвестирани в кубинската икономика. Путин определи размера на дълга като „огромен, над 35 млрд. долара”. Съответно, опростени ще бъдат 31.7 млрд. долара.
В Никарагуа, където Путин пристигна на необявена визита, бяха обсъдени въпросите за двустранното съдействие за развитието на страната. 
А на Аржентина, която стана особен партньор на Москва в Латинска Америка, след като нейният президент се солидаризира с руската позиция за Крим и упрекна Запада в използването на двойни стандарти по отношение на референдума на Кримския полуостров и Фолкледските остров, Русия обеща нови проекти в енергийната сфера.