Руският посланик във Франция: Русия едва ли ще заяви протест във връзка с видеото на France 2 за Сирия

Русия едва ли ще обяви официален протест във връзка с използването от телевизионния канал France 2 на видео материали на руското министерство на отбраната на въздушните удари в Сирия за илюстриране на успехите на коалицията, съобщи пред РИА Новости руският посланик във Франция Александър Орлов.

„Едва ли ще предприемем някакви стъпки. Това е въпрос на журналистическа етика. В този случай те (телевизия France 2) прибягнаха до измама. Вие вече писахте за това и аз в изказванията си също ще говоря по тази тема. Да се изразява официален протест обаче, е все едно да им се направи реклама, а аз смятам, че това не бива да се прави“, каза посланикът.

Френската телевизия France 2 излъчи кадри от руската операция в Сирия и ги представи за въздушни удари на коалицията, оглавявана от САЩ. Излъченият репортаж бил посветен на ударите на коалицията срещу позициите на ИД. Телевизията акцентирала върху това, че тези бомбардировки се извършват с високоточно оръжие и не водят до голям брой жертви сред цивилното население – за разлика от „неточните“ руски удари.

Илюстрирайки „успехите“ на коалицията обаче, телевизията използвала видео материали на руското министерство на отбраната. France 2 просто изтрил всички надписи на руски език, които присъствали във видеоклиповете. Така че тук става дума не за случайна грешка, а за умишлено действие.

През ноември миналата година американският телевизионен канал PBS също показа кадри на руските въздушни удари срещу позициите на терористите в Сирия като ги представи за действия на ВВС на САЩ.