Руският политолог Алексей Мартинов: Русия има нормални отношения с Румъния

Руският политолог Алексей Мартинов смята, че политическата криза в Румъния не е проблем за Русия. Москва е готова да работи с всяка политическа сила в страната. „Румъния е част от НАТО. Букурещ влиза в сферата на интересите на Берлин. Русия, на свой ред, има нормални отношения с Румъния, но отчита, че зад гърба ѝ стои Берлин“, смята той. Според него „политическата криза в Румъния не е повод за главоболие в Русия“.

„Това, което виждаме в Румъния е кадифена революция на младото поколение срещу закостенялата власт. Срещу управляващите кръгове, които са препълнени с корупция, шуробаджанащина и политическа зависимост“, пише румънският журналист Роберт Шварц.

Оставката на министър-председателя Виктор Понта, която протестиращите в Румъния искаха, не успокои обществото. Протестите в Букурещ продължават и привличат все повече хора. На народа не му стигат оставките на няколко корумпирани политици – той иска решителна смяна на модела на управление. Правителство на „честни хора“ може да оздрави страната, но едва ли тези промени ще се отразят на отношенията с Русия, пише вестник „Взгляд“.

Вечерта на 4 ноември в Букурещ се събра масов митинг – на улиците излязоха около 30 хил. души. Събирания има не само там, но и в градовете Клуж, Тимишоара и Констанца. Протестиращите продължават с акциите си, въпреки че сутринта министър-председателят Виктор Понта подаде оставка. Подаде оставка и вътрешният министър Габриел Опря.

Румънците обаче не са удовлетворени от оставките на няколко чиновници и искат „презареждането на цялата политическа класа в страната“. Те искат борба срещу корупцията и независима съдебна власт, както и провеждане на нови парламентарни избори, с които да се излъчи управление на „честните хора“.

 

Източник: focus-news.net.