Руският парламент ще разгледа изявлението, осъждащо „анексирането на ГДР от ФРГ през 1989 г.“

Говорителят на Държавната дума на Русия Сергей Наришкин нареди на комитета по международни отношения да проучи предложението на депутата от КПРФ Николай Иванов за приемането на заявлението, осъждащо „анексирането на Германската Демократична Република от Федеративна Република Германия през 1989 г.“.

„Ние всички ви съчувствахме, когато на 26 януари по време на пресконференцията в ПАСЕ вие отбивахте нападките на председателя Ан Брасьор, която обвини Русия в „анексията“ на Крим. Предлагам в качеството на ответна стъпка да възложим на комитета по международни отношения да подготви декларация, осъждаща анексирането на Германската Демократична Република от Федеративна Република Германия през 1989 г.“, предложи Иванов. „Още повече, че за разлика от Крим, в ГДР общонароден референдум не е бил провеждан“, каза още той.

От своя страна Наришкин поиска от комитета на Държавната дума по международни въпроси „да разгледа това предложение“.

След заседанието на ПАСЕ Наришкин се изказа категорично против логиката, наричаща анексия присъединяването на Крим към Русия. „Ако следваме логиката на тези, които наричат това историческо събитие анексия, то тогава със същата лекота авторът на подобна логика може да каже, че Федеративна Република Германия е анексирала Германската Демократична Република“, каза Наришкин. „Логиката тук е еднаква. Но Русия е категорично против такава логика, както в случая с ГДР, така и с Крим. Като цяло ние винаги сме против двойните стандарти“, каза още говорителят на Държавната дума на Русия.