Руският парламент ще разгледа законопроект, забраняващ употребата на чуждици в публичните изказвания

Законопроект за неоправданото използване на чужди думи в публични изказвания, който бе внесен по-рано от членовете на Либерално-​демократическата партия (ЛДПР), ще бъде разгледан на първо четене днес. Документът предвижда дори въвеждане на глоба за нарушаването му.

Режисьорът Владимир Бортко смята, че законът ще бъде от полза за руския език. Известният културен деятел припомни, че стремежа към пречистване на езика от заимствания е практика  в много страни.

„Първи бяха французите, тъй като те бяха обезпокоени от англицизма и изчезването на великия френски език. Тенденцията да не се използват чуждици е абсолютно правилна. Трябва да грижим за руския език – ето това е смисълът на този законопроект“, заяви Бортко.

По-рано комитетът на културата вече препоръча  на депутатите да приемат законопроект, който забранява употребата в публичните изказвания на чуждици, които могат да бъдат заменени с руски аналог.

Лидерът на ЛДПР Владимир Жириновски предложи към документа да бъдат приложени и препоръки във вид на речник на заимстваните чужди думи и съответните им руски еквиваленти.