Руският музикален пазар през погледа на един любопитен лаик

Автор: Дея Йорданова, Руски Дневник.

По данни на информационната агенция „Интер медия“ музикалният пазар на Русия, заедно с пиратското съдържание, се оценява на 3,5 млрд. долара, което за 2014 г. представлява 1 % от световния пазар.

В Русия има регистрирани 2700 музиканти, солови изпълнители и групи, които реализират продукта си сред около 300 милиона рускоговорящо население по света (143,5 млн. души от тях са граждани на Руската федерация).

Само за 2014 г. продажбите са нараснали със 15, 9% според публикация на вестник „Ведомости“, който пък цитира „Международната федерация на звукозаписната индустрия“ ( IFPI). Само нивото на растеж на печалбите от концерти за 2014 г. възлиза на бомбастичните 77,8%.

Особен интерес за аналитиците представляват цифровите продажби, заради високия ръст на ползвателите на интернет, огромните приходи от iTunes, растящата достъпност на смартфоните и ръстът на интернет разплащанията. По данни на J’son&Partners Consulting, само за първото полугодие на 2015 година руските музикални компании и изпълнители са заработили 89,9 млн. долара от продажбата на цифрови версии на музикални произведения. В Русия, както и в България, все още има високо ниво на пиратство, за което допринасят големите торент-тракери и сложната система за регулация на авторските права върху музикално съдържание.

Като любопитен лаик, за какъвто се обявих още в началото, бих предположила да се придържаме към руските музикални класации, за да се запознаем с няколко певци, които не само ги оглавяват, но и някои от тях ми направиха впечатление.

„Яндекс“ (руска търсачка и интернет портал) направи проучване сред своите потребители през 2013 година каква музика предпочитат. Изследването обхваща 2,5 млрд. музикални фрагменти, изслушани през изследваната година, като 13% от тях са предпочели едни и същи 20 изпълнители.

Предпочитанията в различните републики в рамките на Руската федерация варират, но 5 от имената съвпадат навсякъде: Григорий Лепс, Стас Михайлов, Нюша, Натали и Елена Ваенга.

На първо място в класациите за 2013 година е Григорий Лепс, народен артист на Русия с грузински произход, известен е с ниския си характерен силен глас. Роден в Сочи, сам пише текстовете си, прави интересни популярни шансони. За моя изненада, се оказа, че е способен и на много здрави хард рок изпълнения.

Ако ви е любопитно, препоръчвам песента „Бабосы-боссы“, чиито текст е посветен на босовете, шефовете на банки, офис живота и социалните придобивки на подчинените (съвместно изпълнение с групата „Green Gray”). В текстовете често има прекрасен хумор, а в изпълнението – артистичност. Линк към песента от официалната страница на Лепс: http://www.grigoryleps.ru/news/3375/novyiy-klip-grigoriya-lepsa-babosyi-bossam

Стас Михайлов – типичен представител на популярната музика, при който изпълненията и поведението са достатъчно фризирани, като загладен речен камък. Наричат го „любител на дамите в по-напреднала възраст“, няма да споменавам на кой български изпълнител напомня…

Елена Ваенга е четири пъти носител на приза „Шансон на годината“, на „Златен грамофон“ за песента „Где была“ (Къде беше), награда „Песен на годината“ за 2011 година за песента „Шопен“. Ваенга е псевдоним, измислен от майка й. Певицата започва кариерата си на 9 години, когато написва песен, с която печели национален конкурс.

Завършила е клас по пиано в Петербургското музикално училище, дипломирана актриса. Има дете от мениджъра си, който е от цигански род. Песните й често са определяни като фолк-рок, аз бих казала, че са с цигански мотиви, но друг път има прекрасно пияно звучене или джаз закачки. Според сп. „Форбс“ Ваенга е на четвърто място по доходи сред най-успешните творци в руския шоу бизнес. Тя отрича да е чак толкова успешна. Ето една песен от официалния сайт на певицата, наградената песен „Шопен“:http://www.vaenga.ru/new/album/#/Music

Лолита – не е сред първите петима от класацията на „Яндекс“, но прави впечатление на самоиронична особа. Лолита е музикант, тв водещ и режисьор, с визия, нямаща нищо общо с едноименния литературен персонаж на Набоков. 39-годишна, с 5 брака зад гърба си. В едно от концертните изпълненията, които гледах, открито четеше текста на песента от дланите си, надраскани с химикал като пищов на слаб ученик.

Изключително артистична, изнасяла е веднъж концерт и у нас – в Бургас, където има ваканционно жилище. Според публикации в български медии певицата води дело в България за сметка за ток на стойност 7000 евро за отопляване на ваканционния имот и басейна в него. Официален сайт на певицата: http://www.lolita.su/

Мой личен фаворит на лаик и любител е група „Ленинград“ и особено песента й по текст на Марина Цветаева – „Приметы“ („Признаци“), ето линк: https://www.youtube.com/watch?v=zhsUdJfwN9s
В момента групата е на турне в САЩ, а през септември ще изнесат концерт в Тел Авив, според информация на официалния сайт на бандата.

Като истинска ъндърграунд банда, в много от текстовете групата има и нецензурни думи („Фиаско“), но може да се каже, че това не се прави самоцелно, а е част от голямото социално послание на идеолога й Сергей Шнуров към хората, които обичат застоя, меркантилното отношение към Бог („Молитвенная“) и т.н. Сергей Шнуров, по прякор Шнура, доказва, че рокът е жив в Русия, като самоиронично определя стила на „Ленинград“ като „фитнес-рок“ или „протестна естрада“. Случва се да забраняват техни изпълнения заради нецензурни текстове, а самият Шнур е спряган за тежък алкохолик.

Не мога да не спомена Филип Киркоров, който трайно се установи да живее във Варна, но същевременно продължава да пуска нови сингли на руския музикален пазар – последният е от 30 април 2015 г., „Акапелла души“. (http://kirkorov.ru/audio/11-novye-pesni-filippa-kirkorova.html). За него българските медии пишат достатъчно често, тъй като прави концерти за почитателите си в България.

Листът със съвременни руски изпълнители у нас често се изчерпва с Алла Пугачова, Флип Киркоров и група „ЛЮБЕ“ или с любими песни от култови руски филми. Ако човек се потопи съвсем малко под тази повърхност, ще види огромната гама изпълнители и възможности. Ако сте любопитни, не пропускайте да чуете линковете, които съм приложила в текста!