Руският Ден на семейството, любовта и верността празнува и България

Руският Ден на семейството, любовта и верността празнува и България

Публикувано от:

Християните в Русия честват св. Петър и Феврония, чийто ден през последните години се отбелязва на 8 юли като общоруски Ден на семейството, любовта и верността. Тържества по повод семейния празник са предвидени и в България в периода 7 – 9 юли, съобщава Россътрудничество.

Празнични мероприятия, организирани от Россътрудничество в България, ще се проведат между 7 и 9 юли в СОК “Камчия”.

Игрален филм на руски език и посветен на Деня на семейството ще се прожектира от 20:00ч. на 7 юли в зала “Москва” (хотел “Лонгоз”).

Празненствата продължават на 8 юли, когато в учебно-възпитателния център на комплекса предстои да бъдат връчени медали “За любов и вярност” на 20 семейства, женени от над 25 години.

В рамките на тържествата ще бъдат наградени  и победителите в конкурса на Россътрудничество за най-добра семейна история, обявени месец преди събитието.

Новият държавен празник е учреден през 2008г. в деня на Петър и Феврония – светците, смятани за образцово семейство. Организационният комитет за тържествата, разработката на символите и принадлежностите за празника оглави съпругата на тогавашния президент на Русия Дмитрий Медведев – Светлана Медведева. Федералният организационен комитет на празника създаде медал “За любов и вярност”, който се присъжда на “образцови” семейства: многодетни, “златни” и “диамантени”.