Руският Генщаб: От началото на операцията в Сирия ВКС на РФ е нанесла удари по 2084 обекта на терористите

Самолетите на ВКС на Русия от началото на операцията в Сирия са извършили 1631 бойни полета и са нанесли удари върху 2084 обекта на терористите, съобщи началникът на Главното оперативно управление на Генералния щаб на РФ Андрей Картаполов, предаде ТАСС.

„Общо от началото на операцията нашите самолети изпълниха 1631 бойни полета и нанесоха удари върху 2084 обекта от военната инфраструктура на терористите“, каза той.

По думите му, в резултат на въздушните удари на ВКС на РФ са унищожени 287 различни пункта за управление, 52 лагера за подготовка на терористи, 40 завода и цехове за производство на фугаси и ракети и 155 склада с боеприпаси и гориво.

Той добави, че руската авиогрупа продължава да нанася удари по обекти на забранените в РФ терористични организации „Ислямска държава“ и „Джабхат ан-Нусра“ на територията на Сирия.

Руските военни са установили контакт с опозицията

Руските военни са установили контакт с ръководителите на сирийската опозиция и полевите командири на редица формирования, заяви Картаполов.

„В рамките на създаването на широка международна коалиция за борба с тероризма в Близкия изток ние установихме контакт с редица ръководители на сирийската опозиция и полеви командири на редица формирования“, каза той.

Генералът припомни, че РФ нееднократно е заявявала своята готовност „за сътрудничество с всички сирийски патриотични сили, водещи борба срещу терористите от ИДИЛ и „Джабхат ат-Нусра“.

Опозицията е съобщила на руските военни координатите на 24 позиции на терористите

Авиацията на ВКС на РФ е нанесла удари по 24 обекта на терористите в Сирия, чиито координати са били съобщени от сирийската опозиция, съгласила се на сътрудничество с руските военни. „Ние постигнахме споразумение за съвместни действия срещу терористите и са установени контакти за предаване на информация, така още днес руската авиация извърши 12 полета и атакува 24 обекта на терористите с използване на боеприпаси с повишена мощност и високоточни авиобомби КАБ-500 в районите Тамдор, Дейр ез-Зор, Итрия и Източно Алепо. Координатите на всички тези обекти ни бяха предадени от представителите на опозицията“, каза Картаполов.

В хода на тези въздушни удари е бил унищожен команден пункт на терористите, склад с боеприпаси, 10 различни укрепени позиции и 12 артилерийски позиции и зенитни средства на терористите.

Авиацията на РФ е убедила спонсорите на терористите в безперспективността на тяхното финансиране

Ударите на ВКС на РФ са нанесли върху терористите в Сирия осезаеми загуби и са убедили техните покровители в безперспективността на финансирането им, заяви още Картаполов.

„В резултат от действията на нашата авиация успешно бе дезорганизирана създаваната в продължение на дълго време система за управление и снабдяване на бандитските формирования, терористите понесоха осезаеми загуби, техният морален дух бе подкопан и техните покровители се убедиха в безперспективността от по-нататъшното финансиране на откровените бандити“, каза той.

Авиацията на РФ и САЩ отработиха действията в случай на опасно сближаване на самолетите

Авиацията на РФ и САЩ  в хода на съвместна тренировка са отработили действията в случай на опасно сближаване на самолетите над Сирия, съобщи Картаполов.

Той припомни, че миналата седмица военните ведомства на РФ и САЩ подписаха меморандум за предотвратяване на инцидентите в небето над Сирия.

„Екипажи на самолети от ВВС на Русия и международната коалиция произведоха в специално назначена зона сближаване на минимално безопасно разстояние от три морски мили, установиха връзка помежду си по предварително определена честота и размениха съобщения за параметрите на полетите си на руски и английски език“, каза представителят на руския Генщаб.

По думите му, в хода на тренировките са отработени въпросите за оповестяването, организацията и взаимодействието, обмена на информация между щабовете на оперативните групи и пунктовете за управление на руската авиация в авиобазата Хмеймим и центъра за стратегически въздушни операции на САЩ в Катар, както и взаимното информиране за опасна военна дейност във въздушното пространство на Сирия.