Руският Генщаб: Американските кораби в Черно море са заплаха

Руският Генщаб: Американските кораби в Черно море са заплаха

Публикувано от:

Патрулиращите кораби за ПРО в акваторията на Черно и Балтийско море са заплаха за обектите в европейската част на Русия, тъй като е налице неопределеност какво оръжие е натоварено в заредено им установки в конкретния момент. Това заяви във вторник (28 март) заместник-началникът на Главното оперативно управление на руския Генерален щаб Виктор Познихир, цитиран от РИА “Новости”.

“Не по-малко сериозна заплаха за сигурността на Русия и Китай е ударният потенциал на групировките за ПРО. Крайцерите и миноносците от ПРО на Военноморските сили на САЩ, оборудвани с противоракети, са едновременно и носители на крилати ракети “Томахок” с обсег до 2500 км”, отбеляза Познихир на съвместен руско-китайски брифинг за противоракетната отбрана по време на конференция по разоръжаването в Женева. Той подчерта, че на корабите от ПРО на САЩ има потенциал да бъдат разгърнати над 1000 крилати ракети.

Познихир допълни, че в базите за ПРО в Румъния и Полша се използват същите универсални пускови установки “Мк-41”, които “тайно и в кратки срокове” могат да бъдат пригодени за изстрелване на атакуващи ракети срещу Русия.

Това е “грубо нарушение” на договора от 1987 г. за ликвидиране на ракетите със среден и малък обсег, заяви руският генерал.