Руският генерал Валерий Асапов загина в Сирия

Генерал-лейтенант Валерий Асапов е загинал в Сирия при минометен обстрел от страна на терористите на „Ислямска държава“, съобщиха официално от руското министерство на отбраната.

„Командирът на групата руски военни съветници генерал-лейтенант Асапов се е намирал в командния пункт на сирийските войски, като е оказвал помощ на сирийските командири при управлението на операциите по освобождаването на град Дейр ез-Зор“, гласи съобщението. Той е бил смъртоносно ранен от избухнала мина.

Посмъртно Асапов е представен за висока държавна награда.

Руските медии припомнят, че на 5 септември сирийската армия прекъсна продължилата над 3 години блокада на град Дейр ез-Зор от страна на джихадистите от „Ислямска държава“. Сирийските правителствени войски при подкрепата на руската бойна авиация форсираха река Ефрат в района на Дейр ез-Зор, като изтласкаха ислямистите от редица населени пунктове и развиват настъплението си по източното направление. В същото време арабско-кюрдските отряди от Сирийските демократични сили и коалицията начело със САЩ щурмуват главната крепост на ИД на Ефрат – град Ракка.