Руският външен министър призова за проверка на информацията за американско оръжие в Украйна

Информацията за американско оръжие на територията на Украйна трябва да бъде проверена, това заяви външният министър на Русия Сергей Лавров, предеде ИТАР-ТАСС. Такава бе реакцията на руския дипломат на видеокадрите, от които стана ясно наличието на складове за американско оръжие и боеприпаси в Украйна.

Лавров припомни също, че на украинска територия действат няколко стотин служителя на частната военна организация Greystone от САЩ. „Имаше няколко съобщения за това, че в някои инциденти са участвали чужденци. Ние бихме искали това да бъде разследвано”, поясни руският външен министър.

Лавров заяви също, че Москва вече е повдигала този въпрос пред американските власти. „Те твърдят, че не знаят за това, и че са се свързвали със самата организация Greystone, където това е било опровергано. Но ние бихме искали да се сигурни, кой и какво прави. Защото, казано на езика на дипломацията, имаше прекалено много изкривявания на информацията”, подчерта още Лавров.

„Както вече казах, въпросът не е в Украйна. Украйна е само един случай, в който се проявява нежеланието от страна на САЩ да направи отстъпки в геополитическата борба,- констатира главата на руската дипломация. – Американците не са готови да признаят, че вече не могат да управляват еднолично от Вашингтон всички кътчета на планетата, не могат да налагат на всички готовите си решения. И те не могат да го разберат, макар че, аз мисля, че те вече започват да го разбират, но въпреки това инстинктивно продължават да се придържат към позицията си да не зачитат мненията и интересите на останалите”.

Руският външен министър обвини САЩ и в разпространение на фалшиви фотографии, целящи да докажат руска намеса в събитията в Украйна.

„Единствената конкретика, с която говорят американците наред с фалшивите компютърни изображения, които разпространяват навсякъде, единствената конкретна препратка, която те направиха – това е фактът, че хората са използвали руско оръжие”, отбеляза още Сергей Лавров.

„Знаете ли, че в отговор на исканията да бъдат освободени незаконно превзетите сгради в Киев, Виктория Нюланд каза, че „тези сгради са окупирани законно, тъй като правителството в Киев издаде лицензи на тези, които ги заемат, и сега те са законни собственици”, обърна внимание външният министър на Русия. „Това е просто невероятно! Не мога да повярвам, че те сериозно могат да използват подобни аргументи”.