Руският вицепремиер: Зад разширяването на НАТО на Изток няма нищо друго, освен оправдание за съществуването на алианса

Зад разширяването на НАТО на Изток няма нищо друго, освен оправдание за съществуването на алианса. Това заяви руският вицепремиер Дмитрий Рогозин след преговори с правителството на Приднестровието, предаде ТАСС.

„Сами по себе си те са нормални хора, но като се съберат заедно са изчадия адови. Това е реликва от Студената война. Това, което те правят в момента по отношение на Русия, нейните съюзници и партньори, не се вписва в каквито и да било рамки. Те открито увеличават не толкова военната си мощ, колкото военната риторика“, каза той.

„Зад това като цяло няма нищо, освен егоистичен интерес за оправдаване на собственото им съществуване. НАТО не е полезна организация. Алиансът отдавна трябваше да бъде разпуснат, както е казвал и руският президент“, добави Рогозин.

Според него, в продължение на дълги десетилетия, особено след разпадането на СССР през 90-те години, това е бил период, превърнал се в заплаха за Северноатлантическия алианс, защото организацията е изгубила оправданието за съществуването си.

„Сега, когато се появява някаква нова трудност в международните отношения, те откровено се кефят, радват се от това, че се представят, че са нужни някому. По принцип тази организация е създадена само за конфликти, за война, за нагнетяване на обстановката“, отбеляза руският вицепремиер.