От руските шивачи до Chanel и Burberry: кой е обличал руските първи дами

От руските шивачи до Chanel и Burberry: кой е обличал руските първи дами

Публикувано от:

Първи дами в общоприетия смисъл в СССР съвсем не са били всички съпруги на първия мъж в държавата. Нямало дипломатически протокол по този въпрос, нито регламент дали съпругата трябва да придружава държавния глава на официални визити. Можело съпругата въобще да не се появява на публични места – даже можело изобщо да не я познават по лице.

В съветския период първите дами подчертавали своята скромност –деколтето било затворено, обличали се като милионите свои съгражданки: предизвикателната елегантност очевидно би отвлякла вниманието от строителството на комунизма. Всичко се променило с Нина Хрушчова – с нея започва и нашият разказ.

Нина Хрушчова и роклята-халат


Марта Кирл (дъщеря на д-р Шерф), Елена Хрушчова (дъщеря на г-жа Хрушчова), Джаки Кенеди и Нина Хрушчова (втората съпруга на Хрушчов) на 5 юни 1961 г. по време на прием в тяхна чест в двореца на Палавичини във Виена, докато съпрузите им са на среща по политически въпроси. Снимка: RDA / Vostock-Photo

Първата дама и съпруга на Никита Хрушчов била първата жена на руски партиен лидер, придружила го на официално пътуване зад граница. Тя била и първата, по чийто адрес се изсипва порой от насмешки за своеобразния ѝ вкус. Хрушчова била това, което се нарича „плът от плътта на народа“ и обичала „селския стил“: потресаващ, с флорални щампи, свободна торбеста кройка. Той ѝ изиграл лоша шега.

По време на историческата визита в САЩ тя избрала удължена лятна рокля с цветя, която веднага била наречена „рокля-халат“. Положението се утежнило от факта, че стояла редом до американската модна икона Жаклин Кенеди. На този фон нейният прост, почти домашен тоалет нямал шанс. Тази снимка обиколила света, а Хрушчова веднага влязла в историята като въплъщение на типичната съветска жена-труженичка от колхоза.

Всичко това е удивително, защото по това време за госпожа Хрушчова шиела московската шивачка Нина Гупало, която обличала и дъщерята на Сталин, известни актриси, които не можели да бъдат упрекнати в липса на вкус.

Всъщност трябва да отбележим, че именно по времето на Хрушчов през 1959 г. в Москва за първи път били показани западни модели – пристигнал Ив Сен Лоран, който по това време оглавявал модната къща „Кристиан Диор“ (Christian Dior), и показал пред политическия елит своите модели.

Виктория Брежнева и скучните ансамбли


Йованка Броз, съпругата на югославския президент (втората отляво надясно) и Виктория, съпругата на Леонид Брежнев (вдясно) в къщата-музей на Лев Толстой по време на посещението на Йосип Броз в Москва. Снимка: Владимир Акимов / РИА „Новости“

Традицията да не се отделят от общата маса на съветските жени продължила и следващата първа дама – Виктория Брежнева. Тя даже не претендирала за публичен статус и в редките моменти, когато се появявала пред публика, носела напълно хармонични, скромни, но както някои отбелязват скучни ансамбли.

За нея шиели, както и за целия партиен елит, в знаменития Дом на модата на Кузнецкия мост – там се разработвали дрехите, които шиели съветските фабрики.

По това време в СССР вече можели да се намерят вносни стоки – например в главния магазин ГУМ на Червения площад или в специализираните магазини за дипломати „Берьозка“, където се продавали стоки срещу чуждестранна валута (официално валутата била забранена).

Госпожа Брежнева не се вълнувала особено от тази тема, което не може да се каже за нейния съпруг Леонид Брежнев. Той бил истински денди – купувал си ризи и вратовръзки в чужбина и даже джинсови дрехи. Леонид Брежнев се е появявал в яке от деним.

Раиса Горбачова – руската Жаклин Кенеди


Раиса Горбачова, съпруга на генералния секретар на Централния комитет на КПСС Михаил Горбачов. Снимка: Николай Малишев / ТАСС

Раиса Горбачова станала руската Жаклин Кенеди. Нейните стилни, винаги уместни дрехи с изтънчени силуети станали даже предмет на народна завист. „Комунистическа дама с парижки шик“ била наричана на Запад, но в родината си отнасяла жестоки критики. Сънародниците ѝ смятали, че за сметка на държавата от Париж си носела дрехи на Ив Сен Лоран и Пиер Карден.

В действителност, макар и Горбачова да дружала с парижките моделиери и да се появявала на техни ревюта, нейните дрехи се шиели от Тамара Макеева – пак в Дома на модата на Кузнецкия мост. Независимо от това, Раиса Горбачова допринесла за идването на руския пазар на големите модни марки като Карден и Ив Сен Лоран. Станала патрон на откриването на дома на „Бурда моден“ в Москва. По-късно част от нейните костюми били шити от руския моделиер Валентин Юдашкин, наричан първия моделиер на постсъветската епоха.

Нина Елцина и Людмила Путина


Руският президент Борис Елцин (вдясно) и Наина Елцина (в центъра) на летище „Орли“ по време на посещението им във Франция. Снимка: Владимир Родионов / РИА „Новости“

Всички следващи първи дами след Горбачова продължили съветската традиция и останали в сянката на своите мъже. В техните гардероби доминирала благородната класика, светлите бежови тонове и консервативният фасон.

Съпругата на Борис Елцин променяла своя облик заедно със страната си – от спорните 1980-те години и шестмесечното химическо къдрене преминала към спокойното благородство на класическите костюми на „Шанел“ (Chanel).

Бившата съпруга на Владимир Путин Людмила също се характеризира с любов към едноцветната класика, а бродериите по връхните ѝ дрехи бързо били възприети от много жени. Впрочем тя често прибягва до съветите на именити руски дизайнери като Игор Чапурин, Виктория Андреянова и Слава Зайцев. Последният я убедил да носи огромна шапка, което предизвикало скандал в Англия през 2003 г. на прием при британската кралица. Освен това според някои медии Путина обича готовите дрехи и особено колекциите на „Бърбъри“ (Burberry).

Източник: Руски дневник