Руските учени откриха нов астероид

В регистъра на малките планети се появи още едно име. Учените от Усурийската астрономическа обсерватория на далекоизточното отделение на Руската академия на науките в Приморието са открили нов астероид.

 

Руските експерти твърдят, че такова откритие е голям късмет. Уникалната находка е станала възможна благодарение на най-мощния в Далечния изток телескоп от системата „Хамилтон”.Това оборудване се появи в обсерваторията едва през миналата есен.

 

За усурийските учени откриването на астероида е истински празник. „Няколко нощи поред изследвахме нашия небесен гост, преди да направим сензационния извод, че този астероид все още непознат за света – заяви пред „Гласът на Русия” е един от авторите на откритието Алексей Маткин:

 

Астероидът – обикновен обект, който не представлява опасност за нашата цивилизация. В момента орбиталните данни за него се уточняват, с цел построяване на негова по-точна орбита. Това е първият астероид, който е бил открит в Далечния Изток и по-специално в нашата астрофизическа обсерватория.

 

Размерите на новия астероид не надвишават сто метра. Неговото откритие вече бе потвърдено от Харвардския международен център за малки планети. Космическият обект получи свой собствен номер в каталога, в който са регистрирани 4500 малки небесни тела.

 

Днес в света всяка година учени откриват до 200 малки планети. Само малка част от тези открития се падат на руски изследователи. Това, че откритието бе направено в Усурийската обсерватория, в известен смисъл, е изненада. Защото до скоро, нейните експерти се занимаваха само с наблюдение на слънцето и въздействиео на слънчевото излъчване върху живота на нашата планета.

 

Може би, новият астероид допълнително ще разбули тайните на вселената. За това, сигурен е ученият-астроном Сергей Смирнов, трябва да се определи към кое семейство се отнася това небесно тяло:

 

– Семейства от астероиди понякога се образуват в резултат на космически катастрофи, при сблъсък на различни обекти на слънчевата система. Или, ако астероидът мине близо до голямо тяло като Юпитер или Марс, могат да настъпят драматични промени на орбитатаму и дори разрушаване.

 

Между другото, тези дни световната астрофизическа общност се бори с друга небесна мистерия. Астрономите в Европейската южна обсерватория успяха буквално да препрарират тялото на астероида Итокава, открит през 1998 година. С помощта на високо прецизни измервания, учените са открили, че различните части имат различна плътност и структура. Въпреки че изследванията продължават, рядкото откритие вече има голямо практическо значение, включително и от гледна точка на възможната астероидна заплаха..

error: Съдържанието ни е авторско!