Руските туристи имат интерес към историческия и балнеотуризъм

Областният управител на Пазарджик Златко Митрев се срещна с извънредния и пълномощен посланик на Руската Федерация в България Н. Пр. Анатолий Макаров.

На срещата в Пазарджик присъстваха също зам. областните управители Гинче Караминова и Стефан Мирев, Кирил Рънза – съветник, Константин Емелин – аташе, Анастасия Кабанова – пресаташе в посолството на Руската федерация у нас и представители на «Българска асоциация Витязи – Хан Аспарух», по чиято покана дипломатът е в Пазарджик.
„Много се радвам, че една от първите ми официални срещи като областен управител е с посланика на Русия в България. Нашият народ има прекрасен сантимент към руския народ и руската държава, факт е, че отношенията между България и Русия бележат подобрение”, каза по време на срещата областният управител Златко Митрев и допълни, че много от нашите общински центрове са побратимени с градове в Русия, а в последните години се наблюдава ръст на руски туристи, които не само посещават Велинград, но и закупуват свободни терени.
„Руските туристи имат интерес към историческия и балнео туризъм, а България има много интересни дестинации и Велинград е една от тях”, каза руският дипломат и декларира готовност за укрепване на икономическите и културните връзки между област Пазарджик и региони от Руската федерация.
Анатолий Макаров посети Пазарджик по покана на Българска асоциация Витязи – Хан Аспарух, където дари компютри и книги и откри образователен център. Дипломатът поднесе цветя пред паметника на ген. Брок в областния град.

Посланик Анатолий Макаров отбеляза, че е планирал и провежда поредица от срещи из цялата страна, с цел опознаване на страната, запознаване с представителите на местната и държавната власт и гражданите на България.
В разговора присъстващите се обединиха около общото мнение, че има добра основа за развитието на отношенията между нашите две страни /България и Русия/, но трябва да се обърне основно внимание на възстановяване на търговско-икономическите контакти /доставка на плодове и зеленчуци, вина и друга продукция от леката промишленост от България/ и развитието на туризма.
На раздяла домакинът подари на госта си Енциклопедия Пазарджик и бутилка червено вино от региона с покана за повторна среща на 21 май, когато е празникът на града.

Източник: Pa1.bg – порталът за новини на Пазарджишка област