Руснаци работят върху нов високопроходим бронетранспортьор „Арктика”

Руските танкостроители работят върху нов високопроходим бронетранспортьор „Арктика”. БТР-ът ще се използва в северните ширини, съобщи зам.-шефът на „Уралвагонзавод” Вячеслав Халитов, публикува blitz.bg.

По думите му в момента експерти на предприятието работят върху прототипа на бъдещата двузвенева машина. „Двузвеневи – това означава съчленение между два елемента: първият елемент – това е там, където непосредствено се намира силовата установка, отделението за управление, а вторият елемент – там се намира десантното отделение или различните системи на въоръжение”, каза Халитов, цитиран от РИА „Новости”.

Заместник-ръководителят на „Уралвагонзавод“ подчерта, че новите разработки показват отлична проходимост, особено в труднодостъпни области, например в арктическата зона.

Следва да се отбележи, че през последните години Русия усвоява активно северните си територии. Голямо внимание се отделя и на развитието на Северния морски път, който в бъдеще може да стане алтернатива на традиционните маршрути от Европа към Азия.

За защита на руските интереси в Арктика е насочен цял комплекс от мерки, в това число и от военен характер.