Руските студенти отговориха на украинските: Само Русия се бори за демокрация

Няколко дни след като украински студенти изпратиха обръщение към руските си колеги, в което ги призоваха да свалят информационната завеса и да проверяват това, което чуват, представители на руски университети пуснаха обръщение в отговор.

В обръщението руските студенти на свой ред призовават украинците да погледнат фактите, според които страната им в момента е управлявана от „крадци и престъпници, а начело на страната е олигарх, който е влизал в екипа на отхвърления от вас Янукович“.

По думите им единствената причина САЩ и Европейския съюз да въвеждат санкции срещу Русия е, че тя е единствената, която наистина се бори за демокрация.

Ето и цялото послание на руските студенти:

Здравейте, уважаеми украински студенти. На нас, като представители на руските студенти, не ни е безразлична съдбата на братска Украйна. Ние видяхме вашето обръщение. Ние ви чухме. Във вашата страна има гражданска война. Умират обикновени украински граждани – деца, старци, жени. Вие ни призовавате да вдигнем информационната завеса. Хайде да го направим заедно, за да няма никакви съмнения. Нашите предци никога не са прекъсвали историческите връзки между нас. Ние винаги сме били и винаги ще бъдем братски народи и нищо не може да скъса връзките помежду ни. 

Вие казвате, че бандеровците, „Десен сектор“, нацистите са само приказка. Нима жертвите на Майдана, на Дома на профсъюза, бомбардираните градове на Донбас също са само приказка? И всичко това ли наричате информационен шум?

Братя, замислете се!

Ние, студентите, сме най-добрите представители на своя народ. Именно затова не се засипваме с фейкове и дезинформация, не се съмняваме във фактите.

Преди година във вашата страна имаше антиконституционен преврат. Вие наричате избрания от украинския народ президент Янукович диктатор, узурпирал властта. Вие говорите за тоталло безправие, а в същото време във Върховната Рада заседават крадци и престъпници, а начело на страната е олигарх, който е влизал в екипа на отхвърления от вас Янукович.

Вие наричате част от революцията събитията, довели до хиляди жертви. Казвате, че сте станали по-сплотени, но в същото време се води гражданска война.

Хайде да погледнем какво се случва в Донбас. Жителите на Крим ги чакаше същия кървав хаос, предизвикан от хората, завзели властта. Кримчаните не поискаха такава участ и проведоха демократични избори под защитата на „вежливите хора“. Вие ни призовавате да се съмняваме. Но да се съмняваме в какво?

Завземането на властта със сила доведе до гражданска война и до хиляди и хиляди жертви и разбити съдби. Но вие ни призовавате да се съмняваме. Кримчаните живеят под мирно небе. В нашата страна не убиват, от бомби не умират наши роднини и близки.

Повярвайте, ние прекрасно разбираме защо САЩ и Европа въвеждат санкции срещу Русия. Това се случва, защото Русия е единствената страна, която действително се бори за демокрация, докато САЩ и Европа, които разделят света на наши и чужди, правят оранжева революция в суверени държави като Югославия, Ирак и след всичко това вие казвате, че западните страни поставят над всичко останало човешкия живот и вините за всичките си беди нашия президент.

На вас ще ви се наложи да обяснявате на вашите деца защо сте стреляли по нас. Ние не сме вдигали оръжие срещу нашите братя, нас няма да ни бъде срам от нашата история. Днес ние развиваме нашата страна и правим това благодарение на факта, че в нашата страна цари мир, независимо от външните и вътрешните сътресения.

Така възхваляваната от вас Америка и Европа помагат на Украйна с оръжие и боеприпаси. В същото време от Русия идват безкрайни потоци хуманитарна помощ. Мислете, съмнявайте се, проверявайте!

 

Източник: http://offnews.bg/