Руските стратегически бомбардировачи ще се ориентират… по звездите

Най-големият руски холдинг в областта на радиоелектрониката, „Концерн за радиоелектронни технологии“ (КРТ, част от „Ростех“) разработи система за астронавигация, която позволява определянето на координатите въз основа на разположението на звездите, за нуждите на стратегическата авиация, и в частност бомбардировача Ту-160, съобщава РИА „Новости„, позовавайки се на пресслужбата на фирмата.

„КРТ разработи за ВВС на Русия, в това число и за Ту-160 система за астронавигация, която позволява определянето на координатите на самолета според положението на звездите с висока точност. Разработената от концерна система е предназначена за определяне на скоростта и координатите на обекта с точност, която не зависи от проължителността на полета“, съобщава фирмата.

Приборът работи във основа на „изчисление на координатите на обекта, измерено спрямо положението на звездите. Въз основа на тази информация изчислителният и контролен блок определя истинските географски координати и курсът на обекта“, добавя фирмата.

Според първия заместник на генералния директор на КРТ Владимир Михеев този метод е „максимално надежден в бойни условия, когато навигационните системи може да бъдат изведени от строя от противника“. „Системата може да бъде ползвана от самолет заедно с безплатформени международни навигационни системи и не се нуждае от външни ориентири или постъпващи отвън сигнали“, посочва той.

Михеев твърди, че „интеграцията на различни навигационни прибори позволява създаването на напълно автономна навигационна система, която може да получава точни координати“.

Ту-160 е свръхзвуков стратегически бомбардировач с изменяема геометрия на крилата, разработван от ОКБ „Туполев“ през 70-те и 80-те години. Ползва се от 1987 г.. РИА посочва, че е най-големият военен самолет с изменяема геометрия на крилата, както и най-тежкият боен самолет в света.

През април министърът на отбраната Сергей Шойгу заяви: „Вече е необходимо да се пристъпи към решаването на задачите не само по поддръжката на изправността и модернизацията на авиопарка на стратегическата авиация, но и производството на ракетоносци Ту-160.“ Според министъра Ту-160 е „уникална машина, изпреварила времето си с няколко десетилетия, при която все още не се ползват заложените конструктивни възможности“

КРТ е най-голямата руска фирма в радиоелектронния отрасъл, създадена през 2009 г. и е част от „Ростех“. Занимава се най-вече с разработка и производство на оборудване за гражданската военна авиация.

 Превод: в. Дневник