Руските спецчасти ще се возят на уникално бъги от „Чеченавто“

Руската гвардия и Командването на силите за специални операции (КССО) към Министерството на отбраната ще закупят уникални високопроходими и въоръжени бъгита, разработени съвместно с Учебния център на силите със специално назначение и аргунския автомобилен завод „Чеченавто“, съобщи rusvesna.ru , цитирани от Руски дневник

Благодарение на новата машина, която може да преодолява препятствия от дървета и камъни, да се движи в развалини, през блата и снежни преспи, руските спецназовци ще могат да нанасят бързи удари по вражески позиции в гори, планини и населени места, след което моментално да се оттеглят.

С дължината си от малко над 4 м и тегло около 1,5 тона бъгито може да превозва до шестима военнослужещи и товар от около 800 кг. Машината може да развива скорост над 130 км/ч и да изминава 800 км с едно зареждане.

Бъгито е въоръжено с картечници „Корд“ и „Печенег“ и автоматичен гранатомет АГС. Предвидена е и възможност да се добави пускова установка за дронове или нослика за няколко ранени, съобщава „Известия“.