Руските спецчасти ликвидираха главатар на ИД /Видео/

Сътрудници на Федералната служба за сигурност (ФСБ) на Русия съвместно с МВР са убили главатаря на местно поделение на „Ислямска държава“ (ИД) в спецоперация в Талги, близо до южния град Махачкала, предаде РИА „Новости“.

Става дума за Рустам Аселдеров, роден през 1981 г., известен като Абу Мухамад. Той се смяташе за лидер на групировката „Вилаят Кавказ“, която е част от структурата на ИД. Заедно с него са унищожени още четирима терористи от близкото му обкръжение.

Бойците, укривали се в Талги, са били ликвидирани, след като са отвърнали със стрелба на призив да се предадат. На мястото на сблъсъка е иззето оръжие и голямо количество боеприпаси и взривни материали. Сред служителите на реда и мирните жители няма жертви.

По данни на ФСБ Аселдеров е участвал в редица терористични нападения, включително в инцидент с взривове в концертна зала и тролей във Волгоград през 2013 г., няколко терористични актове в Дагестан през 2011 г. и в един двоен терористичен акт на пътя Астрахан-Махачкала през 2012 година.