Руските сапьори чистят Алепо от български снаряди

Руските сапьори чистят Алепо от български снаряди

Публикувано от:

Руските сапьори са обезвредили взривни материали в райони на Алепо, които по-рано са контролирали джихадистите, съобщи ТВ “Звезда” в сряда (28 декември). Част от снарядите, оставени от терористите, са българско производство.

Според командира на групата по разминиране Иван Громов в един от кварталите сапьорите са намерили не склад, а цял арсенал от боеприпаси. “Снарядите бяха немски, американски, българско производство. <…> Удивително беше на първо място огромното разнообразие от боеприпаси, и на второ място – тяхното количество” , отбеляза Громов.

През последните дни руските сапьори са разминирали около 1000 хектара от територията награда. Обезвредени са почти 15 000 боеприпаса. Някои от градските улици са били истинско минно поле, осеяно с взривни материали по пътищата, в стените на сградите и в автомобили.

Във вторник говорителят на руското външно министерство Мария Захарова призова България и останалите страни от ЕС да не доставят оръжие за сирийските бунтовници. “Все пак не става дума за безопасни игли, а за търговия със смъртоносна стока, от които гине мирното население, чиято съдба толкова тревожи Европейския съюз”, каза Захарова по повод медийните информации за намерено българско оръжие в склад на бунтовниците в Алепо.