Руските полярни изследователи събират космически прах

Паметник на върховния комисар на ООН по правата на човека Серджио Виере де Мелло, височина - 0,8 м. Женева, Швейцария, 2007 г. На фотографията: синовете на Серджио Виере де Мелло Лоран и Адриан, съпругата на Серджио Виере де Мелло Анни, скулпторът Зураб Церетели и генералният секретар на ООН Пан Ги Мун при откриването на паметника

Руските полярни изследователи са започнали да събират космическия прах от опашката на кометата ISON в Антарктида. Експериментът се провежда на станцията „Восток”, където експертите са разположили платно от ултрачист полиетиленов плат с площ 150 кв.м., за да събира частици.
Кометата ISON беше открита през септември 2012 година. През ноември 2013 г., при приближаването си към Слънцето, тя се разпадна на части. Към Земята в края на януари ще се приближи „опашката” на тази част от кометата, която продължава да се движи към Слънцето.
Изследването на космическия прах може да потвърди или да отхвърли хипотезата за възможността за пренасяне на органичния живот на космическите частици.
.