Руските политици с ирония възприеха изявленията на Обама

В годишната си реч пред американските конгресмени Барак Обама заяви, че в резултат на санкциите от страна на Запада, руската икономика била срината на пух и прах и разкъсана на парцали. В Москва това твърдение приеха с ирония, съобщи РИА Новости.

Вицепремиерът на Русия Дмитрий Рогозин написа в своя Twitter, че Обама е „мечтател“.

Популярен руски журналист и глава на комитета за международни отношения Алексей Пушков на страницата си в социална мрежа изказа предположение, че най-вероятно Обама е „объркал“ руската икономика с украинската, която в момента се намира на прага на финансов колапс.

От партията на Владимир Жириновски ЛДПР пък нарекоха речта на Обама „шедьовър“. Един от членовете на партията Алексей Диденко отбеляза, че основната мисъл на Обама е в това, че САЩ са победители в негласната конфронтация с Русия. По думите на депутата, заявлението на американския президент за това, че те помагат на Украйна, остава само заявление, тъй като Украйна така и не получава от САЩ никаква финансова помощ. Относно твърдението, че САЩ защитават суверенитета на Украйна, на практика се превръща в потискане на украинския суверенитет от страна на Америка, отбеляза той.

Също така, депутатът коментира и искането Крим да бъде върнат на Украйна.

„Тук ми се иска да иронизирам, като припомня фразата на легендарния футболист Пеле: когато го попитали, „Кога националният отбор на Русия ще стане световен шампион?“, той с хумор отвърнал: „Когато националният отбор на Бразилия стане световен шампион по хокей“. Та във връзка с това, никой не се съмнява, че шансът Крим да бъде върнат в състава на Украйна е точно толкова, колкото има шанс Руската Калифорния – Форт Рос да бъде върната на Русия“, поясни Диденко.

„Също така, американският президент заяви, че руската икономика е в руини, на парцали. Но за положението на икономиката на САЩ, Барак Обама и дума не обели. Той не уточни например, че шистовите проекти се затварят, че цели нефтени компании вече фалират, че спират да функционират сонди“, каза Диденко.

„Като цяло в Русия заявленията на Обама се възприеха като лоша шега. Но най-добре от всички, общественото мнение изрази външният министър на РФ Сергей Лавров, който на пресконференцията по-рано отбеляза, че американците „абсолютно безкритично оценяват своите ходове“.