Руските параолимпийци не бяха допуснати до Игрите в Рио през септември

Международният параолимпийски комитет (МПК) взе решение да не допуска руски състезатели до участие в предстоящите параолимпийски игри през 2016 г., които ще се проведат от 7 до 18 септември в Рио де Жанейро.

На 22 юли МПК започна разследване по доклада на Световната антидопингова агенция (WADA), в който попаднаха имената на 35 руски параолимпийци. Решението да не бъдат допусканите състезателите бе обявено от президента на централата Филип Крейвън.

„Това бе трудно решение, но нямахме друг избор, тъй като искахме да защитим чистите атлети – това е нашият приоритет. Изразяване нашето съжаление и съпричастност към невинните руски параолимпийци, които няма да могат да вземат участие на Игрите в Рио“, заяви Крейвън.

Министърът на спорта на Русия Виталий Мутко обяви, че ще обжалва това решение в Спортния арбитражен съд в Лозана (КАС). „Ще подадем иск в КАС. Ще се борим за правата на нашите параолимпийци“, съобщи Мутко.

Говорителката на руското министерство на външните работи Мария Захарова заяви, че решението Русия да не бъде допусната до участие в Параолимпийските игри в Рио де Жанейро поразява със своята подлост и безчовечност, предаде ТАСС.

„Параолимпийците – това не са инвалиди, които са започнали да се занимават със спорт от (чувство за) безизходица. Параолимпийците – това са спортисти, които са доказали, че безизходица няма“, написа Захарова във Фейсбук.

Тя определи решението на Международния параолимпийски комитет като „предателство към същите тези най-високи стандарти в областта на правата на човека, които лежат в основата на съвременния свят“.