Руските медии: Западът не отчете манталитета на руснаците, сплоти ги

Постоянно обновявайки резултатите от вчерашните президентски избори, всички руски вестници тази сутрин обръщат внимание на един най-съществен според тях факт.
И той не е очакваната победа на титуляра Владимир Путин, а рекордно високият процент на участие на избирателите, съобщи БТА

Според „Независимая газета“ на властите този път се отдаде да превърнат изборите в празник, без да пренебрегнат и организационната страна на процеса.

Друг важен фактор са рязко засилените външни опасности, което традиционно поражда у руснаците желание да се сплотят около властта. Този път Кремъл, като де факто разреши на опозиционера Алексей Навални да поведе „стачка на избирателите“, го застави да заеме нишата на проводник на враждебни намерения срещу Русия. А в такова „предателство“ даже протестно настроените граждани масово не пожелаха да участват, отбелязва вестникът. Тъй като резултатът от гласуването като цяло бе предварително ясен, по време на финала на предизборната надпревара голяма важност придобиха политическите нюанси, а не толкова процентите на всеки от кандидатите, макар че и те имат значение. Важни бяха не само крайните резултати за Путин, а и настроението, с което народът ще делегира четвъртият му мандат.

Именно това е значението на високата избирателна активност. И това настроение се оказа като цяло добро и даже бойко. В източните райони се извиха опашки пред избирателните секции, но този интерес не спадаше и с придвижването на запад – през Сибир към Урал и Поволжието. Даже в Москва още през първата част на деня имаше сериозна активност около училищата (където по традиция са избирателните секции). Хората отиваха с тържествено настроение и с децата си – както в старите съветски времена. На тази висока активност много емоционално реагира Навални. Той каза, че всички, които са отишли да гласуват, са направили грешка, защото „тези кандидати не са достойни за вас“, пише вестникът.

На мобилизиращата роля на външния фактор обръща внимание и шефът на Центъра за политическа информация Алексей Мухин, цитиран от вестника.

„Западните партньори се отнесоха зле към нашата страна и у хората се появи желание да защитят определен кандидат за президент. Това добави между 5 и 10 процента към избирателната активност“, посочи той.

Според него „властта трябва да бъде благодарна на Навални, защото неговата кампания всъщност „привлече допълнителен интерес към изборите“.

Шефът на Политическата експертна група Константин Калачов, цитиран от „Независимая газета“, отбеляза два фактора за високата активност. Първият – това е политическият подем в страната, защото хората искат да демонстрират подкрепа за властта пред лицето на външния враг. Вторият е в това, че властите успяха да превърнат изборите в празник.

„Засега не е ясно, кое изигра по-голяма роля за по-високата активност – реакцията на изявленията на Тереза Мей, или използваните в изборите нови технологични методи“, каза Калачов.

При това той добави, че активността е голяма не само в селските райони. Добри резултати има и в много столици на руските региони, включително в Москва и Санкт Петербург.

В щаба на Путин също обясниха високата активност с външни обстоятелства. Прессекретарят на щаба Андрей Кондрашов, цитиран от вестника, каза, че активността е с 8-10 процента по-висока от очакваната, за което „трябва да кажем благодаря на Великобритания, където за пореден път не отчетоха руския манталитет. За пореден път започнаха да ни оказват натиск точно в момента, когато трябваше да се мобилизираме“.

Вестник „Известия“ пък отбелязва, че Путин е победил убедително дори на изборите във Вашингтон и в редица градове на САЩ, където са гласували руски граждани. В консулския окръг Вашингтон за него са гласували 1531 избиратели, на второ място е била Ксения Собчак с 347, а на трето – комунистът Павел Грудинин с 237.

Според вестник „Ведомости“ високата активност се обяснява със силния финал на кампанията на Путин – започвайки от отправените от него послания и завършвайки с активните му обиколки из страната. Но все пак и този вестник смята за главен фактор международната обстановка от последните месеци – от ситуацията около Олимпиадата (лишаването на руските състезатели от правото да участват под знамето на своята родина) до скандала с Великобритания.

„Безпрецедентният натиск на външния свят над Русия застави руснаците да сплотят редици и да се обединят около властта“, каза политологът Андрей Колядин, цитиран от вестника.

„Ведомости“ обръща внимание на първите изявления на Путин след изборите късно снощи, че не планира нова конституционна реформа. Вестникът припомня, че според действащата конституция едно и също лице не може да заема поста президент повече от два поредни мандата. Всекидневникът обаче не пропуска неговата многозначителна уговорка, че „всичко тече, всичко се променя“.

Вестникът цитира изявление на друг от съперниците на Путин във вчерашните избори – националистът Владимир Жириновски – лидер на Либералнодемократическата партия. Той смята, че тези президентски избори могат да станат последни за Русия, предричайки че страната ще тръгне по пътя на Китай, където президентът Си Цзинпин получи право да управлява пожизнено.

„Ще има Държавен съвет – колективен орган, в който неговият председател с права на президент ще се избира на заседание на Държавния съвет, сформиран от най-добрите губернатори и, за пред обществото – от по-изявените министри, сенатори и депутати – общо около 30-40 души, които ще заседават в Георгиевската зала на Кремъл“, споделя Жириновски.

В снощните си изявления Путин, цитиран от „Ведомости“, отбеляза също така, че ще има промени в правителството след встъпването в длъжност на държавния глава в новия му мандат.

„Аз мисля за това, конкретно мисля още от днес“, добави Путин, цитиран от вестника.

На интересен факт по този повод обръща внимание вестник „Московский комсомолец“ – Путин се е явил в предизборния щаб снощи сам, а не както след предишните избори, когато е бил съпроводен от премиера Дмитрий Медведев. Президентът фактически не е отговорил на въпроса ще остане ли Медведев на поста си.

„Избирателният щаб на Путин малко напомняше събрание на съмишленици, преживели трудна предизборна борба и готвещи се за нейния кулминационен момент. Доверените лица, представителите на инициативните групи и останалите поканени се стичаха вяло в предизборния щаб половин час след закриването на избирателните секции в Москва. Лицата им не изразяваха никаква тревога, или обратно – особена радост“, пише „Московский комсомолец“.

Дори когато от големия екран, на който пряко се предаваше хода на постъпването на резултатите, водещият обяви данните от екзитполовете, присъстващите по никакъв начин не реагираха нито с аплодисменти, нито с възгласи.

„Ами че ние и без това бяхме уверени, че Владимир Владимирович ще победи с голяма разлика, а може даже и с личен рекорд“, оправдаваха се те пред журналистите.

Източник: epicenter.bg