Руските „Медведи“ постъпиха на бойна служба

В началото на есента в Подмосковието се проведе международният военен форум „Армия-2016“ – едно от най-големите оръжейни изложения в света. Освен с вече традиционните танкове и бойни самолети, руската делегация изненада гостите си с нов вид въоръжение – бронетранспортьорът от последно поколение „Медвед“ (мечка – бел. прев.).
Акцент върху бронята

Именно на бронята конструкторите на „Медвед“ са обърнали особено внимание. В нея е въплътено едно съвременно решение: между двата слоя метал е оставен малък обем въздух, благодарение на което поразяващата сила на бронебойните патрони се намалява. Освен това създадена е възможност за усилване на бронята в перспектива. В резултат на това към момента „Медвед“ представлява един от най-защитените от куршуми типове бронетранспортьори: при изпитанията целостта си запазиха дори прозорците и пантите на вратите.

Въоръжението на „Медвед“ го прави практически универсален бронетранспортьор. Ще бъде по-точно казано, че той няма никакво стационарно въоръжение. В зависимост от ситуацията, на подвижната платформа на БТР-а могат да бъдат монтирани различни видове оръжие, от картечниците с най-различен калибър до противотанковите управляеми ракети. Това, което се получава в крайна сметка, не е нито чисто армейска, нито чисто полицейска техника, а по-скоро машина, която може да бъде използвана при практически всякакви условия.

Снимка: Виталий В. КузминСнимка: Виталий В. Кузмин

Уроците от Чеченската война

Необходимостта от създаване на бронетранспортьор от ново поколение става очевидна след изводите от боевете в горещите точки, в частност, на Северен Кавказ. Старите БТР-и лесно излизаха от строя от мини и имаха прекалено слабо въоръжение. В резултат на това функциите им по време на бой се поемаха от танкове, а това е нецелесъобразно и рисковано. Неуспешният опит от употребата на танкове при щурма на Грозни през 1994 г., освен всичко друго, показа необходимостта от разработката на нов БТР.

При създаването на „Медвед“ се обръща особено внимание на необходимостта от противоминна защита. Специалната форма на дъното, високият клиренс и допълнителната броня позволяват на машината да издържи взрива дори на много мощна мина. В хода на изпитанията на полигона на Министерството на отбраната под колелетата на машината е взривен фугас с мощност от 7 кг тротил. Конструкцията на БТР-а издържа и осигурява оцеляването на екипажа, който би могъл да се намира вътре.

Но това не е всичко. „Медвед“ е оборудван със специални прибори, които могат да извеждат от строя радиоуправляеми взривни устройства, а също така със система за направа на димна завеса. Благодарение на това той се превръща в своего рода модул, осигуряващ защитата на всички транспортни средства в близост до него.

Снимка: Виталий В. КузминСнимка: Виталий В. Кузмин

Перспективи за машината

Не е трудно да се забележи, че бронята на „Медвед“, при всичките ѝ достойнства, все още не е достатъчно здрава, за да се участва в пълноценни бойни действия. Защитата от фугаси и бронебойни патрони не гарантира защита при пряко попадение с гранатомет. За отстраняването на този проблем е необходима допълнителна броня. Именно над това в момента работи колективът на Арзамаския машиностроителен завод, който е непосредственият производител на БТР-а.

Но това, което потенциално може да бъде пречка за използването на „Медвед“ на бойното поле, не пречи на неговата употреба в други сфери. Към новата машина особен интерес проявяват от Министерството на вътрешните работи и от наскоро създадената Национална гвардия (Росгвардия). В хода на антитерористични операции могат да се окажат полезни именно тези характеристики, които притежава „Медвед“. Освен това вече се откриват ниши за износ. По време на изложбата „Армия-2016“ интерес към руските БТР-и проявиха делегациите на отбранителните ведомства от няколко страни, в това число Аржентина и Нигер.

Източник: „Руски дневник“