Руските машиностроители отказаха споразумение с България заради санкциите

Руската браншова машиностроителна камара е отказала да подпише споразумение за сътрудничество с българските си колеги.
Това се казва в писмо-отговор на първия вицепрезидент на „Союзмаш“, депутата от Държавната дума Владимир Гутенев, до председателя на Българската браншова камара – машиностроене Илия Келешев, съобщи ТАСС, цитирана от Дир.бг.

След като отбелязва, че „Союзмаш“ подписва такива споразумения със сродни машиностроителни организации от чужбина, които спомагат за разширяването на двустранните икономически връзки и на партньорското сътрудничество в редица области, Гутенев подчертава, че руските машиностроители „не могат да не отчитат санкционната политика спрямо Русия на политическото ръководство на България“.

Той посочва как тази политика се е отразила негативно на реализацията на редица съгласувани по-рано проекти като „Южен поток“, енергоблоковете за атомни електроцентрали, както и „снизхождението към формирането сред част от българските граждани наантируски настроения, нееднократно намерили израз в оскверняване на паметници на руските воини“.

На 1 декември 2014 г. президентът на Русия Владимир Путин обяви, че Русия спира проекта „Южен поток“ заради отказа на България да продължи строителството.

„Във връзка с това, а също отчитайки икономическите рискове за руските предприятия, смятаме за нецелесъобразно в настоящия момент да се сключва споразумение за взаимодействие между Съюза на машиностроителите на Русия и отрасловата машиностроителна камара на България“,се казва в писмото.

„Союзмаш“ представлява интересите на около три милиона заети с отрасъла в Русия и припомня, че на 26 май в Москва трябва да се състои българо-руски бизнес форум.