Руските космонавти от екипажа на МКС завършиха втория излаз в открития космос

Руските космонавти Максим Сураев и Александр Самокутяев изпълниха основните задачи при излизането в открития космос по програмата на руския сегмент от Международната космическа станция (МКС) и се върнаха обратно на борда на космическата станция, предаде ИТАР-ТАСС.

Космонавтите прекараха в открития космос около четири часа. Те извършиха демонтиране на радиометричния комплекс РК 21-8, както и на две антени от модула МИМ-2. Освен това, космонавтите изпълниха няколко задачи от експеримента „Експоуз-Р” и „Тест” и фотографираха повърхността на орбиталната станция, за да могат по-късно специалисти да оценят състоянието й.

Двамата космонавти са работили извън борда на станцията, оборудвани със специални компютъризирани скафандри „Орлан-МК”  и с дисплеи от течен кристал на гърдите, „подсказващи” какви системи и в каква последователност трябва да бъдат контролирани преди излизането в открития космос, както и какви трябва да бъдат действията в случай на изникване на извънредна ситуация.

След като приключиха работата си, двамата космонавти влязоха в станцията и затвориха люковете, като по този начин завършиха втория си излаз в открития космос.

Останалите членове на екипажа на Международната космическа станция – Елена Серова, Александер Герст, Рид Уайзман и Бари Уилмър, посрещнаха колегите си в станцията.