Руските кибервойски влязоха в Топ 5 на най-добрите специални части в света

Руските хакери на държавна служба попаднаха в рейтинга на най-добрите „кибербойци“ в света според версията на консултантската агенция по информационна сигурност ZecurionAnalytics. Русия успя да увеличи финансирането за подобни структури след поредицата американски и израелски кибератаки срещу атомни обекти на Иран през 2010 г.

Русия се изкачи на 5-о място в списъка на страните с най-развити войски за кибербезопасност, съобщава вестник „КоммерсантЪ“, цитирайки изследване на компания ZecurionAnalytics.
„Анализът се провежда на база получени от открити източници данни: военни бюджети на различни страни по света, коментари на експерти и официални лица, справочна информация на международни организации и друго“, каза за „Руски дневник“ ръководителят на аналитичния център на ZecurionAnalitics Владимир Улянов.

Компанията целенасочено не публикува данни за финансирането и числеността на кибервойските. Но Улянов подчертава, че през последните години Москва все по-активно инвестира в защитата на информационните системи и вече е сред лидерите на кибердържавите.

Според данните на ZecurionAnalitics, най-високи разходи за кибербезопасност имат САЩ. От бюджета на Пентагона ежегодно се отпускат около $7 милиарда, а щатът на хакерите наброява над 9000 души.

След САЩ следват Китай и Великобритания с финансиране от $1,5 милиарда и $450 милиона съответно.

„Средно в света от порядъка на 1% от военните бюджети се заделя за кибербезопасност. Но в Северна Корея за тези цели се използват около 20% от средствата на отбранителното ведомство“, допълва Улянов

Автор: Николай Литовкин, Руски дневник