Военен анализатор: За руските изтребители Су-34 и Су-35 се редят на опашка след успеха на ВКС на РФ в Сирия

След успешното използване на изтребителите Су-34 и Су-35 по време на руската военна кампания в Сирия, потенциални купувачи се редят на опашка за самолетите, заяви военният анализатор Константин Сивков пред Sputnik.

Индонезия, Индия и Малайзия са заявили интерес да закупят произведените в Русия изтребители Су-34 и Су-35.

Изтребителите-бомбардировачи Су-34 летят над Сирия от първия ден на руската военна операция. Те успяха да унищожат много важни терористични учреждения и командни центрове. Самолетите Су-35 се включиха по-късно във военните действия, като осигуряваха защитата на поразяващите бомбардировачи.

 „Преди сирийската кампания близо 25 години световното мнение за руската военна техника не беше добро. Потенциалните купувачи често избягваха закупуването й. По време на операцията в Сирия обаче, руските оръжия доказаха своята ефективност и надеждност. И това привлече огромния интерес на потенциални клиенти,” каза Сивков.

Според него руската военна техника няма съперници що се отнася до съотношението ефективност-цена. Въпреки че техническите им характеристики са сравними с американските оръжия, цената на руските е много по-ниска.

„Например Су-34 разполага с оборудване, което позволява употребата на ненавигирани бомби с прецизност близка до „умните” снаряди. Американците не могат да го правят. Това е причината за големия интерес към руските самолети,” подчертава още той.

Що се отнася до други технически параметри като спецификацията на полета, авиационната електроника и оръжията, руските военни самолети могат да се съревновават с американските.

Сивков предполага, че всички тези неща са взети под внимание от потенциалните купувачи и броят на договорите за продажба ще расте.

„Докато Индия е традиционен купувач на руски оръжия, Малайзия и Индонезия по принцип купуват американска техника. Сега те се обърнаха към Русия. Ако те купят руски оръжия, военният и техническият им сектор ще бъде обвързан с Русия, включително снабдяването с части и обучаването на пилоти,” допълва Сивков.

Сред потенциалните купувачи са още Венецуела, Бразилия и Аржентина.