Руските десантчици впечатлиха сръбските си колеги с парашути от нов тип „Арбалет -2”

Силният вятър не попречи на руските десантчици-парашутисти да предизвикат удивлението на сръбските им колеги, пише ТВ „Звезда”. По време на съвместните учения военните от ВДВ проведоха впечатляваща тренировка, където бе изпълнен десант с парашут от височина почти километър и приземяване право на точното място на условната битка.

За точното приземяване на десантчиците им помогнаха съвременните парашути „Арбалет”, които позволяват много по-дългото планиране във въздуха, както и преодоляването на разстояние до 5 километра.

С „Арбалет” се приземиха 15 десантчика, а останалите скочиха от височина 800 м с обикновени парашути.

Метеорологичните условия за скок с парашут в Сърбия бяха сложни: скоростта на вятъра бе 7 м. в сек., а имаше и силен въздушен поток, отклоняващ хората настрани. Но въпреки нестабилното време, всички 75 парашутиста успешно се приземиха на сръбска земя. Скокът от самолета и спускането с парашута отнеха около 3 минути, а за още 2 десантчиците се добраха до бойните машини.

Активната фаза от съвместните учения ще започне утре, 14 ноември, когато ще бъде демонстрирана цялата мощ на бойните оръдия и новото въоръжение на руските сили. Сръбската армия ще покаже десант и ракетна атака от вертолети.

„Арбалет-2” е парашутна система, предназначена за скачане на групи от специалните части и разузнавателните подразделения с комплект от въоръжение и снаряжение до 150 кг.

„Арбалет-2” позволява да бъде извършен десант в температурния диапазон от -35 до +35 градуса по Целзий при скорост на летателния апарат до 350 км / час.