„Руските витязи“ показаха възможностите на новия изтребител Су-30СМ

Автор: Дмитрий Литовкин, Николай Литовкин

Новата машина притежава свръхманевреност, която я прави непреодолима при близък бой. Оръжейните специалисти смятат, че за нея ще има търсене в Индонезия, Алжир и Близкия Изток.

Су-30СМ. Снимка: Марина Лисцева / ТАСС
Су-30СМ. Снимка: Марина Лисцева / ТАСС
Рязко спиране с плоскостта на фюзелажа, преобръщане на място и също толкова стремително ускоряване. Отстрани изглежда така, сякаш „Руските витязи“ правят невъзможното – техните изтребители Су-30 буквално танцуват в небето над аерокосмическия салон LIMA-2017, който се проведе в Малайзия от 21 до 25 март. Това бе премиера за пилотажната група и техните нови машини.С какво е толкова добър новият самолет наРуските витязи

По своите бойни възможности и летателни характеристики този самолет значително превъзхожда Су-27 (на чиято база е създаден) и в момента се смята за един от най-добрите многоцелеви изтребители в света.

Благодарение на високоефективната интегрална аеродинамична схема, системата за управление на вектора на тягата на двигателя АЛ-31ФП и предната управляема аеродинамична повърхност той стана първият сериен самолет, притежаващ свръхманевреност.

Според пилотите всичко това осигурява абсолютно превъзходство на Су-30МКИ („И“ означава индийска версия) при близък въздушен бой.

„Су-30МКИ е първият в света експортен изтребител, оборудван с бордови радиолокатор с фазирана антенна решетка, което осигурява едновременното откриване, съпровождане и атака на значителен брой цели“, каза за „Руски дневник“ летецът-изпитател в корпорация „Иркут“, героят на Русия Валерий Аверянов.

По думите му това е и първият руски изтребител с открита архитектура на бордовото радиоелектронно оборудване. „Това решение съществено облекчава и модернизацията на самолета, и неговото адаптиране към специфичните изисквания на конкретния клиент“, допълва той.

Както отбелязва Аверянов, свръхманевреността на новата машина осигурява и превъзходство при близък бой. „Тя дава възможност да се премине в режим на енергична маневра, позволява по-бързо да се използва въоръжението и повишава безопасността на маневрите“, допълва той.

При това машината, за разлика от другите нови руски изтребители, позволява да летят двама души. „Защо Су-30СМ, а не Су-35? Фактически самолетът позволява да се изпълняват същите задачи, каквито изпълнява и Су-35. Но Су-30СМ е двуместен. Той е по-удобен, има по-висок комфорт за пилотите. По време на такива полети единият може да пилотира, а вторият да изпълнява функциите на щурман“, казва в интервю за Риа Новости командващият ВВС, заместник-главнокомандващият на ВКС генерал-лейтенант Андрей Юдин.

Реклама отРуските витязи

Според ръководителя на Международната лаборатория по механика и енергийни системи към Университета по информационни технологии Павел Булат, пилотажната група е дошла в Малайзия, за да демонстрира възможностите на експортния вариант на машината пред потенциалните купувачи.

„Русия има желание да доставя Су-30МК в Близкия Изток, Индонезия и Алжир. „Витязите“ проведоха демонстративни полети пред потенциалните клиенти на корпорациите „Иркут“ и „Рособоронекспорт“, допълва експертът.

По думите му основен конкурент на руската машина е френският Rafale.

„Двете машини са със съпоставим боен потенциал, но „французинът“ струва два пъти повече и винаги се продава без прехвърляне на технологиите. Освен това, Rafale все пак е от класа на леките изтребители. Докато Су-30 е тежък изтребител с далечина на полета до 6000 км“, казва Булат.

Той подчертава, че едно от предимствата на Rafale е и неговата подобрена активна фазирана решетка в сравнение със Су-30МК.

„Руските витязи“ са първата в света пилотажна група, която изпълнява фигури от висшия пилотаж с тежки изтребители, запазващи бойните възможности на серийните самолети. При това във въздуха пилотажната група може лесно да бъде различена дори от човек, който не е специалист – техните самолети са боядисани в цветовете на държавното знаме на Русия.

Групата е сформирана през 1991 г. на базата на 1-а авиационна ескадрила с тежки изтребители Су-27 и става известна в цял свят половин година след създаването си. Още през есента на същата година шестте руски самолета заминават за авиосалона във Великобритания и дори прелетяват в строй над резиденцията на Кралицата-майка в Шотландия. Следват авиопредставления в Люкерс и Финингли, където „Витязите“ летят заедно с британската ескадрила Red Arrows.

А след това, на шоуто в Прага, те демонстрират своите умения в програмата за единичен пилотаж. Ефектът от показаното е толкова поразителен, че американските летци със своите F-15 просто се отказват от представлението си заради опасения, че „ще избледнеят“ на фона на руснаците.

Оттогава пилотажната група е постоянен участник в световни авиосалони, авиошоута и военни паради.

Източник:  „Руски дневник“.