Руските високоточни оръжия задават сценария за водене на съвременната война

Автор: А. Вершинин.

Съвременната война отдавна не прилича на противостояние между танкови армади или пехотни дивизии. Там, където преди от решаващо значение са били огневият и артилерийският вал, танковият клин или издържливостта на войниците, днес си казват своето мощта на новите видове въоръжение, в това число и високоточното, публикува Руски Дневник.

Операцията на руските военно-космически сили в Сирия, започнала на 30 септември 2015 г., е белязана с най-мащабното за цялата история на съвременните въоръжени сили на Русия използване на високоточно оръжие. Руските авиационни сили, разположени в Близкия Изток, състоящи се от 50 бойни машини, активно използват управляеми самонасочващи се ракети, коригируеми бомби. Досега се говореше, че с оръжие с подобни характеристики разполага само армията на САЩ.

Самонасочващите се ракети Х-25 и Х-29 не оставят никакъв шанс на подвижните съединения на ислямистите и ефективно поразяват укрепените им райони. Тяхната далекобойност надхвърля 10 км, а бойната им част, тежаща няколкостотин килограма, позволява те да носят значителен боен заряд. Ракетата приближава и поразява целта със скорост, достигаща 400 м/с. При това тя пробива защитен слой от железобетонна конструкция с дебелина до 2 м, а зоната на разрушенията не превишава 15 м.
Но най-интересна е насочващата система на подобно оръжие. В случая с руските ракети се използва лазерно и телевизионно насочване. В двата случая става дума за фиксирането на целта с помощта на лазер или камера, монтирани на самата ракета. Изображението от камерата се сравнява със заложената в паметта на бордовия компютър карта на местността.

Лазерното насочване си има някои недостатъци: за да се използва, е необходимо участието на допълнителен летателен апарат, или пък насочването да се прави от самия самолет, което значително ограничава неговата мобилност. Но и в двата случая се постига изключителна точност на поразяване: малогабаритна цел с не по-големи от 2 м размери, се поразява в 85% от случаите. Това позволява ракетите да се използват дори и при плътното застрояване на сирийските градове.

Коригируемите бомби

Освен ракетите, в Сирия се използва и още едно ноу-хау на руския ВПК. Авиационните бомби от серията КАБ-500 съчетават в себе си разрушителен ефект и висока точност на попаденията. Това се постига благодарение на това, че те са снабдени със самонасочващи се системи. Ако обикновените бомби от типа на тези, използвани през Втората световна война, фактически са оръжия за масово поразяване, което се изсипва от голяма височина и превръща в лунен пейзаж огромни територии, то техните коригируеми аналози работят по съвсем друг принцип.

Такава бомба, дори и да е хвърлена от голяма височина, може да се отклони от вертикалната си траектория на значителното разстояние от 8 км. Това позволява на самолетите да оперират отдалечени от противника, избягвайки риска на прекия контакт с него. Именно с бомбите КАБ-500 в Сирия бе унищожен завод за производство на самоделни бомби на терористите.

Освен това, руската авиация разполага с още един вид коригируеми бомби. Бомбата КАБ-250 се насочва към целта с помощта на руската система за спътниково проследяване, аналогична на GPS. Тя може да бъде хвърляна от носителя си при свръхзвукови скорости, което открива широки възможности за приложение не само в щурмовата авиация, но и при съвременните изтребители.

Спецификата на производство

Още в самото начало руското ръководство заяви, че в Сирия то ще залага на високоточно оръжие. Това наложи мобилизирането на всички възможности на отечествения ВПК, който едва наскоро започна масово да се отдалечава от широко разпространените традиционни бойни заряди. На денонощен режим на работа преминаха заводите на корпорация „Тактическо ракетно въоръжение“.

Тя е създадена през 2002 г. чрез сливането на около двадесет предприятия, произвеждащи оборудване за високоточни ракети и бомби. Има широка номенклатура на продукцията. Това са описаните по-горе управляеми ракети от типа „въздух-земя“, маневрени ракети за близък бой, коригируеми бомби, противокорабни ракети. Специално внимание се обръща на оръжията за борба с подводници.

Корпорацията има уникални разработки за борба с вражеските субмарини. Комплексът „Пакет-Е“ е въоръжен с високоскоростни ракети, които едновременно поразяват противниковата подводница и прихващат вече изстреляното от нея торпедо. Освен това, специалистите на предприятието разработиха руско ноу-хау: авиационна ракета и самонасочваща се бомба за борба с подводници. Годишният оборот на предприятието надхвърля един милиард долара, а неговата продукция е добре позната в чужбина.