Руските банки се отказват от западните кредити. Връщат парите си в родината

Според данни на Bloomberg, през юли руските компании не са взели на международния пазар нито един кредит в евро, долари или швейцарски франкове. Подобна ситуация се случва за първи път от пет години насам. Миналата година руснаците взеха на международния пазар кредите в размер на $59,2 млрд. При което 78 % от заемите са, според данни на Morgan Stanley, на европейски банки, а 13 % на американски. Мащабите на кредитирането на международните пазари започнаха рязко да спадат с изистрянето на конфликта между Запада и Русия зареди Украйна.

Според анализатори, руските компании нямат повод за притеснения: руската Централна Банка обеща да ги обезпечи с нужната ликвидност. До анализ на дългосрочните проблеми, предизвикани от санциите, още не е дошло време. Освен това, руските компании все по-активно започнаха да се обръщат към азиатските банки – от Хонконг, Сингапур, ОАЕ и др.

В същото време, според данни на руската Централна банка, руските финансови институции са пристъпили към връщане в родината на средствата, които преди това са се намирали извън граница. Основната причина за това е заплахата от санкции и големият риск от невъзвращаемост. Русия и без това достатъчно дълго съхранява средства в чужди ценни книжа в ущърб на собствената си икономика. Съкращаването на тези нискодоходни вложения и инвестирането в руския сектор, на първо място производствения, трябва да стимулира руската икономика по пътя на съкращаването на зависимостта от вноса и да усили собственото производство.

В хода на съвещанието, на което бяха обсъдени проблемите в бюджета за следващата година руският премиер Дмитрий Медведев заяви, че бюджетът трябва да е балансиран и с отчет на негативните последствия от санкциите на Запада.

Днес условията за външно финансиране не са никак добри, а чуждите инвестиции също се оказват под съмнение, подчерта още премиерът.

„Очевидно, ние ще трябва да се насочим по-активно към замяната на вноса, поддръжката на нашата високотехнологична промишленост, включително атомната, ракетно-космическата и др. видове високи технологии“, заяви Медведев.