Руски аквалангисти поставиха световен рекорд по потапяне в Задполярието

Членове на подводния научно-изследователски отряд на Руското географско дружество установиха световен рекорд в Баренцово море, като се потопиха на дълбочина 111 метра, съобщи „Россия 24“.

Експедицията, провеждана от 1 до 21 юли, е начало на мащабния проект „Моретата на Русия“, чиято цел е тестването на подводното оборудване руска разработка.

За рекордното потапяне в Баренцово море е използвано оборудването на холдинга „Технодинамика“. Компанията е предоставила незамръзващи регулатори за подводно плуване и белодробен автомат ЛАМ-17. Новото оборудване решава проблема със замръзването на белодробния апарат при екстремно ниски температури и може да работи безотказно при температура до минус 4 градуса по Целзий не по-малко от два часа. Редукторът е опростен и по-надежден от аналозите си и предишните разработки. Освен това, безпружинната технология е позволила да бъде намалено общото тегло на оборудването.

Експедицията също така е позволила получаването на информация за флората и фауната в крайбрежните води на Мурманск на дълбочина над 40 метра. Получените образци и наблюдение ще бъдат предадени на специалистите от Полярния научно-изследователски институт за морско рибно стопанство и океанография „Книпович“. Институтът досега не е провеждал изучаване на морските организми на такава дълбочина.

По време на експедицията под водата е установен паметен знак за загиналите моряци-защитници на Задполярието по случай 70-тата годишнина от Победата във Великата Отечествена война.