Рускиня за първи път стъпи на МКС

Рускиня за първи път стъпи на МКС

Публикувано от:

Космическият кораб “Союз TMA-14M” се скачи успешно с Международната космическа станция (МКС) в светлинен режим. По време на полета имаше лека авария – един от соларните панели на кораба не успя да се отвори, но това не попречи на скачването, извършено за 6 часа.

Пилотираният космически кораб излетя с ракета от космодрума “Байконур” 23.25 ч. българско време. На борда на “Союз TMA-14M” е международният екипаж за следващата дълготрайна експедиция на МКС-41/42: космонавтите от Роскосмос Елена Серова и Александър Самокутяев, както и астронавтът на НАСА Бари Уилмър.

Серова е първата жена космонавт от Русия от 17 години насам и първата рускиня, която стъпва на борда на МКС. Преди старта, Елена обещала редовно да се обажда на дъщеря си и съпруга си – космонавта Марк Серов.

„Дъщеря ми е на 17. Преди полета с нея обсъдихме какво ще правим, ако много ни домъчнее една за друга. Всъщност с това няма да имаме никакви проблеми, защото МКС е оборудвана с всички съвременни видове комуникации. Ще се чуваме и ще си пишем имейли“, сподели Серова. Тя няма да си променя прическата и ще покаже в ефир, как може в космоса за 5 минути да се измие косата. „Прическата малко ще се промени, но дължината на косата ще си остане същата. Когато преминавах подготовката в САЩ, ми подсказаха как може само за 5 минути да се измие косата. С това няма да има никакъв проблем на борда“, отговори рускинята на въпроса на журналист, дали планира преди полета да се подстриже късо.

Елена Серова е четвъртата жена космонавт в Русия, която е летяла в космоса. Първата е генерал-майор Валентина Терешкова (1963), втората е Светлана Савицкая, която има два полета през 1982 и 1984 гг. Третата жена космонавт от Русия е Елена Кондакова, която също има два полета през 1994 и през 1997 гг.

Преди пуска, свещеник осветени и поръси със светена вода ракетата носител и космическият кораб.

Екипажът ще остане в орбита 170 дни. Планирани са петдесет научни експеримента и излизане в открития космос. С пристигането на “Союз” екипажът на МКС се увеличи до шест души. Сега там работят Максим Сураев, Грегъри Уайсмен (САЩ) и Александър Герст (Германия).