Противопожарен самолет Ил-76 се включи в овладяването на пожарите в Чили

Противопожарен самолет Ил-76 се включи в овладяването на пожарите в Чили

Публикувано от:

Чили се бори с най-големия горски пожар в историята. Стихията отне животите на седем души и унищожи цял град. Сред жертвите са един пожарникар и двама полицаи.

Заради огъня се наложи хиляди хора да бъдат евакуирани и принудени да напуснат домовете си. Огнената стихия обхвана 190 000 хектара площи.photo_verybig_136137

Пламъците изпепелили сградите на пощата, детската градина и стотици домове в Санта Олга, на 360 км южно от столицата Сантяго. За щастие, 6000-те жители на града успели да го напуснат невредими.

Силните ветрове в страната помогнали пожарът да се разпространи. Допълнителен фактор се оказали и високите температури и продължителната суша. По тази причина правителството обяви бедствено положение в областите О’Хигинс и Мауле. В борбата с огъня участват близо 4000 пожарникари, военни и доброволци.

Още международна помощ пристига в Чили да помогне на страната да се справи с най-тежкия горски пожар в модерната история на страната, предаде БиБиСи, цитирана от Фокус.

Русия изпрати летяща цистерна, противопожарен самолет Ил-76. побираща тонове вода за гасене на пожари. Серия от бързо разрастващи се пожари, предимно в централната част на Чили, биват разпалвани от силен вятър, високи температури и продължително засушаване. Град Санта Олга е напълно изпепелен от пожар, пише РИА Новости