Руска военна експедиция достигна за първи път арктически остров по леда

Експедиция на руското министерство на отбраната, провеждаща изпитания на нови образци военна техника в арктически условия, достигна остров Котелни – част от архипелага Новосибирски острови в Северния ледовит океан, съобщи РИА „Новости“ в неделя , като цитира зам.-министъра на отбраната Дмитрий Булгаков.

„Членовете на експедицията на МО са първите в света, успели да докарат техниката от материка до остров Котелни“, каза той.

Военните и представителите на промишлени предприятия за високопроходима техника преодоляха 1140 км по леда на Лаптево море и крайбрежната зона. Маршрутът тръгва от село Тикси до Свети нос и продължава през проливите на Дмитрий Лаптев и Санников до остров Котелни.

По думите на Белгаков по време на експедицията са проведени над 100 различни изследвания и лабораторни работи, в това число – техническо обслужване и ремонт на техниката.

В изпитанията участват армейски снегоходи, верижни транспортьори с ремаркета, специални транспортни средства с гуми със свръхниско налягане на базата на всъдеходите ТРЕКОЛ, преработени за военни нужди, както и модернизираните транспортьори ДТ-10ПМ и Д