Руска ваксина дава нови надежди за успешна борба с ХИВ/СПИН

Ваксината срещу вируса ХИВ „ДНК-4“, разработена от руски учени, показа ефективността си по време на втората фаза на клиничните изпитания. Това съобщи за ТАСС ръководителят на научната група за създаване на ваксина срещу ХИВ/СПИН Андрей Козлов.

„Ние завършихме втората фаза на клиничните изпитания на ваксината срещу ХИВ/СПИН, тя показа способността си да намали вирусното натоварване на организма на заразения човек“ – каза Козлов. Той добави, че резултатите от втората фаза на изпитанията ще бъдат представени на 2 декември.

„Получените от нас резултати дават надежда, че препаратът е способен напълно да избави човека от вируса, но за да се убедим в това, е необходимо да продължим изследванията“ – отбеляза Козлов.
Ваксина „ДНК-4“ е с регионална специфика и въздейства именно на този подтип вирус, който е най-разпространен в Русия, поясни Андрей Козлов.

Втората фаза на клиничните изпитания е била осъществена в периода 2013-2015 година в осем центъра за борба със СПИН в различни региони на Русия. В изследването са участвали 54 пациенти.
По последни данни към 1 ноември 2015 година броят на руснаците, заразени с ХИВ, е достигнал 1 милион души.