Руска бойна платформа впечатли зрителите на изложението в Севастопол

Руската армия показа най-съвременното си военно оборудване в Севастопол на Кримския полуостров. Те разкриха своя боен робот „Платформа М”, който може да се използва за патрулиране и атака, предаде РТ.

„Платформа М” е дистанционно управлявана роботизирана единица, въоръжена с гранатомети и автомати Калашников. Роботът бе показан за първи път миналото лято, по време на руските военни учения в близост до Калининград.

Според разработчика „Научноизследователски технологичен институт Прогрес” от Ижевск, „Платформа М” може да се използва за събиране на разузнавателна информация, за откриване и премахване на неподвижни и подвижни обекти, за подкрепяне на огневата мощ, за патрулиране и охрана на важни обекти. Оръжията на единицата могат да се насочват и може да унищожава цели в автоматични или полуавтоматични системи за контрол.

Платформата е оборудвана с оптично-електрични и радио разузнавателни локатори, които дават възможност на руския робот да изпълнява бойни задачи през нощта без да се разкрива. „Платформа М” може да бъде оборудвана „с разнообразие от защита на шасито и оръжията”, добави разработчика.

Откритото експо в неделя, което събра стотици зрители в дома на руския Черноморски флот, включваше и широк спектър от оръжия от сложни ракетни системи за противовъздушна и противокорабна отбрана „Бастион”, до снайпери и военноморски оръжие за специални операции.

Източник: http://www.fbr.bg/