Руската техника: второто „покоряване” на Латинска Америка

Русия разширява присъствието си на световния оръжеен пазар.

В страните на Латинска Америка нараства интересът към руска продукция с военно предназначение, преди всичко към авиационната техника.

Руската авиационна техника стана популярна в Латинска Америка още от времената на СССР. Високата надеждност, относителната простота на експлоатирането и обслужването й осигуриха висок авторитет в течение на десетилетия. През това време в Латинска Америка израсна не едно поколение летци, оценили предимствата на нашата техника. Важен фактор е и ниската цена. Всичко това отваря за Русия нови перспективи на южноамериканския континент, казва експертът Владимир Травкин:

– Първо, имаме доста добра техника. Второ, тази техника се продава срещу приемливи цени за нашите партньори от Латинска Америка. Освен това ние отдавна присъстваме на местния пазар за авиационна техника. Наши самолети има във Венецуела, в Мексико – хеликоптери, в Перу също има голямо количество руска авиационна техника. В течение на десетилетия са възпитани определен брой летци и специалисти по сервиз на нашата техника, които разбират всички тези предимства.

Сега в Латинска Америка най-популярни са нашите хеликоптери. Що се отнася до самолетите, преди всичко бойни, тук ни предстои борба със сериозни европейски и азиатски конкуренти, казва Владимир Травкин:

– Нашите хеликоптери са машини с двойно предназначение – военно и цивилно. Те много активно се използват за развитие на икономиката на различни страни – от Перу до Мексико. При самолетите се наблюдава твърда конкуренция със западни държави и Китай. Много ще зависи от умението и квалификацията на външнотърговските ни специалисти.

Разбира се, че Вашингтон няма да подмине нашето сътрудничество с Латинска Америка. За САЩ разширяването на присъствието на Русия на този пазар е много болезнен факт. По легален начин Вашингтон не можа да повлияе върху положението и най-вероятно ще прибягва към своите лобистки структури.

На световния пазар за оръжия конкуренцията е силна. Но Русия има едно сериозно предимство – десетилетия сътрудничество със страни на Латинска Америка. Азия и Африка. Ако Русия активизира старите си връзки, а по някои насоки това става вече днес, нашето влияние в региона само ще се засилва.