Руската С-300В4 ще може да поразява цели на далечина до 400 км

Руската зенитна ракетна система С-300В4 е получила нова ракета с голям обсег на действие и може да унищожава цели на разстояние до 400 км, съобщи в интервю за ТАСС генералният конструктор на концерна „Алмаз-Антей“ Павел Созинов.

„С-300В4 е оборудвана с нова ракета с далечен обсег, която е способна да решава, включително и задачи на нестратегическа противоракетна отбрана“, заяви събеседникът на агенцията.

По думите му радиусът на действие на С-300В4 достига 400 км. „Тоест самолетите за далечно радиолокационно откриване и управление, включително и AWACS, сега не могат безнаказано да влязат в 400-километровата зона“, подчерта Созинов.

Той отбеляза, че това намалява възможностите на вероятния противник за управление на изтребителната и щурмова авиация, като също така „съществено променя ситуацията със смущенията, която може да възникне при отразяването на съответните удари“.

„Същата идеология е заложена и в С-400 „Триумф“ и другите системи, включително и от пето поколение“, добави генералният конструктор на „Алмаз-Антей“.

С-300В4 е по-нататъшно развитие на зенитните ракетни системи С-300В за сухопътните войски. Тази модификация се доставя на руските военни от 2014 г. съгласно договора, сключен през 2012 г.