Руската рубла променя имиджа си

Дом на А.К. Жиро. Херкулес и Одисей

Руската рубла попълнила списъка на валути, които се познават в света по оригинални символични символи.

Тази седмица Централната банка на Русия пусна в обръщение 100 милиона монети със стойност една рубла с нов дизайн. На тях за първи път вместо цифрите „една” е изобразен графичен символ на руската монета.
Той беше утвърден от Централната банка на Русия в края на миналата година. Отначало беше проведен конкурс: на дизайнерите предложили да измислят знак, който трябва да бъде понятен и на руснаците, и на чужденците, той трябва лесно да се пише с ръка, да се отличава от вече съществуващите символи и да се запомня от пръв поглед. В резултат експертите избрали 5 варианта, които бяха представени на вниманието на обществеността. Един месец се провеждаше интернет-гласуване. Мнозинството руснаци предпочете графичното обозначение на рублата във вид на правописната буква Р от руския алфавит, допълнена в долната част с хоризонтална черта.
Новият знак на рублата започна да се използва като официален още през декември 2013 година. Например, в съобщенията за котировките за валути. А сега той може да се срещне и на монетите. 100 милиона нови монети със стойност една рубла, изработени от стомана с никелово покритие се отличават от обикновените с това, че на обратната им страна релефно е нанесен новия графичен символ. Новите монети вече постъпиха в свободно обръщение на територията на Русия.
Днес все повече международни плащания се извършват в рубли. Затова графичното изображение на знака на рублата бързо ще стане познаваем и популярен финансов бренд на Русия, са убедени експертите.
Има приятна изненада и за колекционерите. Монети със стойност 3 рубли, изпълнени от сребро проба 925 с тегло 31,1 грама всяка от тях, също ще бъдат пуснати в обръщение в новия дизайн, но с ограничен тираж.
С течение на времето Централната банка на Русия има намерение да разположи графичния знак на рублата и на банкноти – като символ на националната валута и като още една степен на защита на банкнотите.
Сега на символа на руската рубла предстои да премине регистрация в Международния комитет по стандартизация в Женева. Това ще даде възможност той да се разполага на клавиатурите на компютри, джиесеми и други технически средства.