Руската примабалерина Светлана Захарова идва у нас

Само след броени дни – на 16 октомври, звездата на съвременния балет Светлана Захарова ще танцува в зала 1 на НДК, където, заедно с Даниел Родкин, ще изпълнят балетния шедьовър „Жизел“.

Блестящата музикална интерпретация е гарантирана от гост-диригента на Болшой театър Павел Клиничев и оркестъра на Националната опера. Организатор на събитието е „Жокер медиа“, а  билети за представлението може да намерите в мрежата на Eventim.bg.

Светлана Захарова е най-голямата звезда на съвременния балет. Танцувала е на сцените на „Болшой театър“, „Мариински театър“, „Ла Скала“, а само след броени дни ще стъпи на българска земя.

Примабалерината е родена през 1979 г. в Луцк, Украйна в семейството на военен и педагожка в детска танцова школа. Именно майката на Светлана ѝ разкрива света на изкуството и по-конкретно на балета.

Светлана Захарова в „Жизел“.

10-годишна Захарова постъпва в престижното хореографско училище в Киев. Шест години по-късно участва в конкурса Vaganova-Prix, организиран от Балетната академия в Санкт Петербург. Заема второ място и е поканена да продължи образованието си в Академията, като я записват направо в последен клас. Прецедент в историята на училището.

Младата балерина бързо привлича вниманието към себе си и шест месеца по-късно е поканена да участва в соловата част на балета „Дон Кихот“ в „Мариинския театър“. На 18 години тя вече е част от трупата на театъра. Дебютът ѝ е ролята на Мария в постановката „Бахчисарайски фонтан“.

Истински фурор прави с ролята си в „Жизел“, изключително сложна за толкова млада балерина. Следват участия в балетите „Спящата красавица“, „Лебедово езеро“, „Баядерка“ и др.

В „Лебедово езеро“

Захарова си печели статута на прима, а талантът ѝ се простира в целия свят. Гастролира в театри в Париж, Лондон, Мюнхен, Ню Йорк, Буенос Айрес, Мюнхен, Неапол.

През 2003 г. балерината се мести в трупата на Болшой театър, а през 2008 г. подписва договор с операта „Ла Скала“ в Милано, като получава специален висш статут в балетната трупа.

Захарова се прочува с невероятните си изпълнения на класически балет и съвременна хореография.

В спектакъла „Аморе“

Като ярък представител на руската култура, през 2014 г. Захарова има честта да участва в откриването на Олимпийските игри в Сочи, което впечатли зрителите в цял свят, а в интервю балерината споделя, че такова събитие се случва веднъж в живота.

Светлана Захарова е женена за цигуларя Вадим Репин. Двамата имат дъщеря – Анна. „Да, щастлива съм. И двамата с Вадим служим на изкуството: аз на балета, той – на музиката. Разбираме се взаимно. Обичаме да ходим на пиеси и концерти заедно, а след това да обсъждаме какво сме видели“, признава световната примабалерина.

Сцена от балета „Жизел“

Снимка: Жокер медиа

Светлана Захарова със съпруга си Вадим Репин.

Светлана Захарова