Руската преса за санкциите: Това е реална заплаха за европейския бизнес

Тръмп е неутрален срещу Русия, но не е мотивиран да спъва натиска на Конгреса върху страната и ръководството й, пише руското издание на „Форбс“

Новите американски санкции срещу Русия и Иран създават реална заплаха за европейския бизнес, пише руският в. „Независимая газета“.

Санкциите удрят осем големи петролногазови проекта с руско участие, което може да спъне европейския внос на газ от Русия, посочва вестникът.

Камарата на представителите в Конгреса на САЩ прие преди часове законопроект за затягане на санкциите срещу Русия, Иран и Северна Корея. Белият дом заяви, че проучва приетия документ, предава БТА.

Замислените американски санкции засягат енергийната независимост и сигурност на Европа. Съответно ЕС се стреми да сведе до минимум последиците за държавите членки, отбелязва „Независимая газета“, като се позовава на европейския печат.

ЕС може например да ограничи достъпа на американски фирми до кредити от европейски банки, ако САЩ наложат нови санкции на Русия, твърди дипломатически източник от Брюксел пред РИА Новости.

„Законопроектът може да изправи Европа пред избор: или да спазва американския закон, или да въплъти своите интереси и представи в собствен пакет от санкции. Тогава американската дипломация ще има по-малко възможности за договорки, защото ще бъде обвързана със своя закон“, коментира шефът на Американската търговска камара в Русия Алексей Родзянко.

Санкции трябва да се налагат съгласувано, изтъква той.

Днес обаче е трудно предвидимо ще могат ли те да парализират изцяло например строежа на „Северен поток-2“ или разработката на горивни находища в постсъветското пространство от руски и европейски компании, смята бизнес аналитикът Кирил Яковенко. Според него новите санкции целят на първо място да подкрепят собствените шистови проекти на САЩ.

Руският бизнесмен Роман Паршин обаче подчертава, че двата енергийни проекта „Северен поток“ са „ключови и за Русия, и за Европа, а евентуалното забавяне на модернизацията им заради санкциите ще означава милиарди долари загуба и за двете страни“.

Руското издание на „Форбс“ прави следния извод от приетия в Конгреса документ: бизнесът трябва да е наясно, че САЩ няма да се договарят с Русия. За тях Русия не е преговорен партньор, а „временно неизбежно зло“.

Всекидневникът припомня и „атаките от всички страни“ срещу президента на САЩ. Антируските санкции не са актуални за икономическата програма на Доналд Тръмп, той не поддържа реални връзки с руснаците и най-вероятно разчита темата да изчезне от само себе си. За него това е само въпрос на време (дори да не става дума за една-две години), разсъждава „Форбс“.

Отбранявайки се от почти фантастичните обвинения в такива връзки, Тръмп най-вероятно ще се преструва, че не възразява против санкциите, а против орязването на властта на неговата администрация. Следователно той няма нужда да воюва с когото и да било в Конгреса и в своята партия.

Тръмп със сигурност е неутрален спрямо Русия, но вече не е мотивиран да спъва натиска на Конгреса върху страната и ръководството й. И колкото са повече нападките срещу Тръмп заради негови съратници, роднини и свързани с Русия американски петролни босове, толкова по-голяма е политическата му изгода от превръщането на Русия в главен враг на САЩ, казва се още в публикуваната информация.

Според „Форбс“ се налага впечатлението, че с новия антируски санкционен пакет американските конгресмени всъщност целят да осуетят вдигането на старите санкции, като ги превърнат в закон и циментират Русия в „оста на злото“. „Точно затова новите санкции вървят в общ пакет със санкции срещу Северна Корея и Иран“ – „пакетирането“ съдейства да се обезсилят възраженията срещу санкциите в самата администрация на Тръмп, пояснява изданието.

ТАСС цитира председателя на парламентарната комисия по външни отношения Леонид Слуцкий, според когото новите санкции „сериозно усложняват възможността за възстановяване на нормалните руско-американски отношения“. Неговата оценка е, че това са най-мащабните ограничения срещу Русия от 2014 г. насам и засягат не само руски компании, но и бизнеса им в трети страни.

Икономическите последици от новия санкционен пакет на САЩ може да са непредсказуеми за повечето действащи и планирани руски проекти в енергетиката.

Източник: инвестор.бг